Oppdatert med kommentar fra rådmann Bjørn Atle Hansen

Alta kommune har redusert tjenestetilbudet ved Alta helsestasjon med to hele stillingsressurser. Dette har fått det til å koke over for en rekke av byens småbarnsmødre.

En av de som har kommentert saken på Facebook er tobarnsmora Helle Sigvaldsen fra Alta. Til Altaposten sier hun:

– At man velger å kutte i et så viktig tilbud for små barn og deres foreldre er et skritt i feil retning og en skummel utvikling.

Rådmann Bjørn Atle Hansen sier til Altaposten at kuttet i tjenestene ikke har noe som helst med innsparinger å gjøre.

– Tvert imot. Jeg har foreslått å styrke helsesøstertjenesten med en stilling i mitt budsjettforslag. Dette handler om rekrutteringsproblemer og at man er i en vanskelig situasjon som følge av sykemeldinger og svangerskapspermisjon, sier rådmannen.

Yngstemann rammes hardt

Helle Sigvaldsen er mor til William på syv år og Samuel på snart syv måneder, hvorav den yngste blir hardt rammet av kuttene, som nylig ble varslet på kommunens hjemmeside. Her står det å lese:

«Bemanningssituasjonen ved Alta helsestasjon har på grunn av vakanse over lengre tid, vært redusert med to hele stillingsressurser. Som følge av dette ser vi oss nødt til å ta ned tjenestetilbudet til barn i alderen 0-5 år tilsvarende.»

Dette medfører at følgende konsultasjoner ikke tilbys av helsesøster:

  • Hjemmebesøk tilbys ikke. Samtlige nyfødte får konsultasjon hos helsesøster på helsestasjon innen 2-3 uker fra fødsel. Dette vurderes særskilt av den enkelte helsesøster.

  • 4 ukers gruppe konsultasjon tilbys ikke. Behov for særlig vektkontroll vurderes av helsesøster ved førstegangskonsultasjon på helsestasjon.

  • 6 mnd konsultasjon utføres kun av lege

  • 8 mnd konsultasjon utgår

  • 12 mnd konsultasjon utføres kun av lege

  • 17-18 mnd utgår

  • 4 års kontroll utgår.

Trygghet

– For Samuel betyr dette at han ikke får kontrollen han skulle hatt om en måned og for oss er det ikke heldig. Han har allerede opplevd å fått flere av sine kontroller i løpet av sommeren avlyst og utsatt, fordi det ikke har vært folk nok ved helsestasjonen, sier Sigvaldsen.

– Hva betyr helsesøsterkontrollene for deg?

– De betyr en stor trygghet. Selv om man har vært gjennom det før, så har man mange spørsmål og det å komme til helsesøster og få den rette oppfølgingen er en trygghet som jeg vet at ikke bare jeg, men mange andre også setter stor pris på. Hva skal vi gjøre nå? Skal vi google oss til informasjon, spør Helle.

Hun er ikke fornøyd med at flere av kontrollene nå kun skal utføres av lege.

– At det bare blir fokus på den fysiske helsa og at man hopper over det psykiske aspektet både for mor og barn er bekymringsfullt, mener tobarnsmora, som er svært skeptisk til at også 4-årskontrollen utgår:

– Det er alvorlig. Det betyr at den siste kontrollen er når barnet er to år, hvilket betyr at barnet faller ut av systemet i flere år før det begynner på skolen. Hva med å fange opp barn i forhold til omsorgssvikt eksempelvis, spør Sigvaldsen.

Usikre førstegangsfødende

En annen ting som går ut, er hjemmebesøk til nyfødte. Dette skal erstattes av at foreldre og barn selv møter på helsestasjonen 2-3 uker etter fødsel.

– At hjemmebesøket går ut er virkelig trasig. Jeg husker selv hvordan man gledet seg til det første besøket fra helsesøster og hvor mange spørsmål man hadde. At de ikke lenger kommer hjem, men at usikre og slitne førstegangsfødende nå må ut av huset, er ikke bra. Hva med de som ikke klarer å dra ut? Nybakte mødre er ofte sårbare og hva med de som har fødselsdepresjon og ikke kommer seg ut? Hvordan skal de nå følges opp, spør tobarnsmora, som roser helsesøstrene.

– De fortjener all ros de kan få. De gjør en kjempejobb med de ressursene de har til rådighet.

Rådmann Bjørn Atle Hansen sier at for å rekruttere flere helsesøstre vurderer man både lønn under utdanning og bedre lønn til de som kan tenkes å søke på stillinger per dags dato.

– Vi er i dialog med UIT og ledelsen i Tromsø for å forsøke å løse rekrutteringskrisen, som er gjeldende for hele Nord-Norge. Ikke bare i Alta, sier Hansen.