– Jeg ser ingen kortsiktig løsning, medgir leder for helsesøstertjenesten i Alta kommune, Tone Dervo.

Hun forstår fortvilelsen til småbarnsmora Helle Sigvaldsen og hennes mange medsøstrene som nå raser over drastiske kutt i tilbudet ved Alta helsestasjon. Helle Sigvaldsen mener det er bekymringsfullt at det blir et gap fra 2-årskontrollen og helt frem til over skolestart før barnet er innom helsesøster.

Dette er en bekymring Dervo deler til fulle:

– Jeg er kjempebekymret. Vi helsesøstre skal være sikkerhetsnettet til de ungene som trenger det mest. Også i forhold til det viktige forebyggende arbeidet med barn er det beklagelig at vi ikke får gjort jobben godt nok og når det kommer til skjevutvikling er vi et viktig ledd. Det er ikke like lett for foreldre som ser barnet hver dag å fange opp dette, sier Dervo.

Kontroller utgår

I dag sprakk nyheten om at tilbudet ved Alta helsesstasjon tas kraftig ned som følge av vakante stillinger. Blant annet utgår 8-månederskontrollen, 4-årskontrollen, nyfødtkontrollen hjemme utgår og flere andre kontroller skal kun utføres av lege. Rådmann Bjørn-Atle Hansen forklarte dette tidligere i dag med svangerskapspermisjon, sykemeldinger og manglende rekruttering.

– Vi har til enhver tid behov for folk, så å forklare det med svangerskapspermisjoner blir litt misvisende, mener helsesøsteren, som er klar på at kjernen i problemet er rekruttering. Og dette er ikke et lite problem. Hovedutvalgsleder for oppvekst og kultur, Hilde Søraa, sa til Altaposten i dag at sykepleierutdanning i Alta er en forutsetning for å lykkes.

– Sykepleierutdanning i Alta vil hjelpe på lang sikt, dersom det også følges opp med flere studieplasser innen helsesøsterutdanningen. Det å utdanne en helsesøster tar lang tid. Først må man ta sykepleierutdanningen på tre år, deretter er det krav til at man skal ha jobbet flere år, før man kan utdanne seg til helsesøster, forklarer Dervo, som er leder for fagruppen til helsesøstrene i Finnmark.

Ikke nok til å dekke behovet

Hun sier at det i dag er 330 studieplasser på helsesøsterutdanningen fordelt på ni skoler i landet.

– Men det utdannes bare 200, fordi mange av ulike grunner ikke fullfører. Dermed har vi ikke nok helsesøstere til å dekke behovet. I dag er vi i Alta i samme situasjon som utkantkommuner, fastslår Dervo.

– Har man fra sentralt hold ikke forstått alvoret når det gjelder betydningen av å utdanne nok helsesøstre?

– Nei, det har man ikke, og det til tross for at helsesøsterorganisasjonene har sagt ifra om dette i lang tid.

Dervo har personlig lett høyt og lavt etter vikarer til de ubesatte stillingene i Alta, uten resultat.

– Vi har hatt tre utlysninger ute, jeg har ringt andre kommuner og jeg har snakket med helsesøstre i andre deler av landet om hva som skal til for å få de til å komme til Alta. Men vi har ikke klart å løse dette. Vikarbyråene har selvsagt vikarer, men det er svindyre løsninger, som vi ikke har fullmakter til å bruke, sier Dervo, som understreker at vikarene som skal inn også må beherske språket og ha en viss kvalitet.

Sjefshelsesøsteren medgir at problemet ikke vil bli bedre fremover.

– Vi er godt voksne damer mange av oss som jobber i tjenesten, og når det ikke utdannes nok, så vil problemet bare bli verre om noen år, advarer hun.