– Sykepleierutdanningen må til Alta slik at man får lokale ungdommer til å utdanne seg. Lokal ungdom blir på stedet. Og det er ikke slik at vi skal ta fra noen andre deres utdanning. Her trenger vi alle sykepleierne vi kan få, og som kjent må man først bli sykepleier før man videreutdanner seg til helsesøster, minner hovedutvalgsleder for oppvekst og kultur i Alta kommune, Hilde Søraa (Ap), om.

Nylig sprakk nyheten om at helsesøstertjenesten ved Alta helsestasjon er kraftig redusert som følge av vakanse over lengre tid, som omfatter to hele stillingsressurser, noe som igjen tilsvarer mer enn to fulle helsesøsterstillinger, i følge rådmann Bjørn-Atle Hansen.

Resultatet er at helsestasjonen nå har barbert ned tilbudet kraftig, blant annet ved at 8-måneders kontrollen utgår, hjemmebesøk til nyfødte utgår, 4-årskontrollen utgår og en rekke konsultasjoner nå kun skal gjennomføres av lege.

Koker på Facebook

Dette har fått det til å koke over på Facebook hvor småbarnsmødre kommenterer hissig. Til Altaposten uttrykker tobarnsmora Helle Sigvaldsen bekymring over at så mange kontroller utgår.

– Det er alvorlig. Det betyr at den siste kontrollen er når barnet er to år, hvilket betyr at barnet faller ut av systemet i flere år før det begynner på skolen. Hva med å fange opp barn i forhold til omsorgssvikt eksempelvis, spør Sigvaldsen.

Rådmannen forklarer den uheldige situasjonen med en kombinasjon av sykdom, svangerskapspermisjoner og rekrutteringsproblemer. Når det gjelder det siste, som er kjernen i problemet, sier han at kommunen er i dialog med blant annet universitet og at kommunen vurderer å betale for utdanning.

Varslet krise

Hilde Søraa mener dette er en varslet krise.

– Allerede da det var snakk om lærermangel meldte jeg inn at det kom til å smelle på helse. Og nå smeller det snart og det smeller kraftig. Vi vet utmerket godt hva som venter oss med eldrebølgen og hvor stort behovet blir, så nå må man få fart på rekrutteringen og få på plass sykepleieutdanning i Alta. Vi sitter i et korthus og det vil snart ryke, er beskjeden fra Søraa, som selv er utdannet jordmor.

Før valget gikk Høyre-duoen Frank Bakke Jensen og Marianne Haukland ut og lovte at de skulle jobbe for å få sykepleierutdanningen inn i 2019-budsjettet, noe de ikke klarte. Skuffelsen var stor i mange leire, men Søraa mener arbeidet må fortsette.

– Universitetet i Tromsø er posititv til å opprette sykpleierutdanning i Alta, men det trengs bevilgning over statsbudsjettet for å få det gjort. Så her må vi jobbe videre, sier Ap-politikeren, som bedyrer at politisk ledelse følger saken tett.