Det er i år nøyaktig ti år siden altabandet Tre små pønkere deltok i Melodi Grand Prix Junior. NRK har arrangert sangkonkurransen hvert år siden 2002, og i 2007 var det første gang at et innsendt bidrag fra Alta ble valgt ut til den direktesendte finalen i Oslo Spektrum. Med låta «Vibira» endte Tre små pønkere på en finfin tredje plass. Men det som muligens huskes enda bedre enn det respektable resultatet, var at teksten i låta dagen før finalen sørget for enorm oppmerksomhet i riksaviser og direktesendte debatter i radio og TV.

Dagbladet kjørte sak

– Vi var i Oslo en hel uke før finalen. Midt i uka kontaktet Dagbladet NRK om å få intervjue Tre små pønkere. NRK godkjente, og vi dro til Dagbladet, forteller Knut Andersen, faren til trommis Esben Thomassen Andersen og reiseleder for bandet.

– Vi ble møtt av en journalist og en fotograf. Fotografen tok bilder av oss i parkeringskjelleren under Dagbladet – skikkelig råe bilder, i tøffe omgivelser, syntes vi, og det føltes bra, der og da, sier Lise Mari Larsen, hovedvokalist og bassist i Tre små pønkere.

–  Helt på slutten stilte journalisten spørsmål angående teksten i låta, som da hadde ligget ute på nett i noen dager. Jeg avviste spørsmålene med henvisning til avtalen med NRK, som var de som skulle uttale seg om slikt, sier Knut Andersen.

–  Dagen etter kontaktet prosjektleder for MGP Junior, Natasha Sayer, meg og sa at Dagbladet ville komme med et oppslag om å trekke Tre små pønkere fra programmet. Sayer la til at leder for NRKs barne- og ungdomsavdeling, Kalle Fürst, avviste dette, men at vi likevel måtte regne med at det ville bli en del oppstuss, sier Knut Andersen.

«FJERN MOBBELÅT fra MGP jr»

Og det ble det. Dagen før finalen var Tre små pønkeres finalelåt hovedsak på forsida av Dagbladet, og andre riksmedia, deriblant NRK radio og Dagsrevyen, fulgte opp. Bildene som ble tatt, ble aldri publisert; derimot var absolutt alt fokus rettet mot teksten i «Vibira». To av landets fremste eksperter når det gjaldt mobbing, Reidar Thyholdt og Erling Roland, gikk meget hardt ut mot teksten som, ifølge dem, inneholdt grov mobbing og vold. Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik som i sin regjeringstid hadde intensivert kampen mot mobbing, hev seg på. Alle tre krevde at NRK måtte fjerne låta fra programmet. Daværende rektor ved Sandfallet ungdomsskole, Knut Ingar Olsen, uttalte at «Vibira» ikke ville bli tillatt framført ved skolen, som bandelevene var elever på.

–  Akkurat dette var ikke noe nytt. Vi hadde en annen låt, «Burn The School», som vi heller ikke fikk spille der, sier Lise Mari Larsen.

PÅ FINALEKVELDEN 2007: (fra venstre) Silje Amundsen, Esben Thomassen Andersen og Lise Mari Larsen Foto: Lars Richard Olsen

Også støtte

Bandet fikk imidlertid også støtte i media, blant annet av daværende leder ved Huset, Tor Helge Reinsnes Moen og spaltist i Nordlys, Egon Holstad. «Når presten Kjell Magne Bondevik advarer mot rock, er det på prinsipiell basis god grunn til å lytte nøye. På rocken, altså, og ikke på Bondevik», skrev Holstad i kjent stil.

Helt surrealistisk

– Men det ble jo litt krisestemning. Vi ble skjerma mot kontakt med media, og det var godt at Esbens pappa var hos oss. Jeg husker spesielt godt at prosjektleder Natasha Sayer og programleder Stian Barsnes Simonsen ga oss omsorg og støtte. Stian sa at hvis Tre små pønkere ikke får lov til å stille, ville han trekke seg som programleder, sier Lise Mari Larsen.

– Døgnet før konkurransen ringte telefonen i ett. Det var helt surrealistisk, sier Knut Andersen.

Suverent av Lise

Til tross for uroen gikk alt bra da Tre Små Pønkere fremførte «Vibira».

– Jeg var ikke spesielt nervøs og husker veldig godt hvordan Stian Barsnes Simonsen annonserte låta vår, sier vokalist Lise Mari Larsen som flyttet fra Lakselv til Alta som barn. Jenta hadde ikke fylt 16 år engang, men måten hun i Oslo Spektrum og på direktesendt TV fremførte den omdiskuterte teksten på, er den dag i dag noe av det råeste en finnmarksartist har prestert på TV. Og da hun sang tekstlinja «…spikre dæ med nagla, så du havne i Dagblad», festet hun blikket på kameraet og hilste meget elegant til tabloidavisa med skjevt smil, glimt i øyet og hånflir i stemmen.

Bandet fikk stemmer nok til å komme til superfinalen, hvor de altså til slutt endte på tredje plass.

ALLE GODE TING ER TRE: Eirik Lyng er tredje deltaker fra Alta på 15 år i Melodi Grand Prix Junior. Og han kan godt bli den første som går helt til topps. Bildet er fra Sørøyrocken i sommer Foto: Bernhard Hienerwadel