Odd Are Skoglund er gründer og daglig leder – og mannen som fant opp dataprogrammet HavnaMi, et skybasert program som gjør havneadministrasjon til en lek.

En oppfinnelse

– Jeg hadde ansvaret for båtplassene i Alta båtforening en periode, og det var der jeg kom på at dette må kunne gjøres på en enklere måte, sier Skoglund.

Han har med støtte fra Alta kommune og Innovasjon Norge utviklet systemet som kalles HavnaMi. Det er så langt 11 havner som har kjøpt tilgangen til programvaren, der man logger seg inn og med få tastetrykk skaffer seg oversikt over den angjeldende havna man ønsker mer informasjon om. Det er selskapet SAM Booking AS i Alta, hvor Skoglund er hovedeier og daglig leder, som drifter og administrerer systemet.

Brukervennlig

Lurer du på om Alta båtforening har ledige plasser? Det finner du snart ut av, enten du er på jakt etter plass i sjøen eller som opplagsplass på land. Ønsker du deg båtplass, men er usikker på om det er lang venteliste, får man en oversikt. Med internettilkopling finner du enkelt og raskt ut hvem sin båt som har slitt seg fra fortøyningene. Eller du kan sitte hjemme i sofaen og følge med om båten din har det bra eller om den har iset ned og står i fare for å søkke.

– Systemet virker begge veier. Når en havn får en ledig båtplass, kan den legges ut på HavnaMi, slik at interesserte med et tastetrykk kan se hvilken båtplass som er ledig og fra når den blir tilgjengelig. Båthavnene som allerede har tatt programmet i bruk, gir tilbakemelding om at havnejobben er blitt både lettere og mer oversiktlig. En havn oppdaget flere båtplasser som det ikke kom inn betaling på. Ved å rydde opp i dette tjente de inn investeringen umiddelbart. En annen ga tilbakemelding om at de klarer å holde plassene fulle med mye mindre «dødtid» etter at noen sier opp – noe som også har ført til økt inntjening. Når selve administreringen av havnejobben blir enklere, er det mye tid, energi og penger å spare, sier HavnaMi-gründeren.

Fikk støtte

Skoglund legger til at hver enkelt havn i tillegg vil kunne få designet sin egen presentasjonsside som kan integreres på hjemmesidene til de aktuelle båthavnene.

– Nå er dette systemet ikke bare lagt til rette for småbåthavner, også kommunale havner som Harstad og Hammerfest havn har tatt systemet i bruk.

Skoglund avslutter med å fortelle at selskapet har fått hjelp til å komme dit de er i dag:

– SAM Booking AS har mottatt økonomisk støtte fra Innovasjon Norge og Alta Kommune til utvikling og promotering av HavnaMi Administrasjonssystem, noe som har betydd veldig mye for programutviklingen.