I forlengelsen av folketoget for akutt-tjenester og fødetilbud til Alta sørget «postkortaksjonistene» for å løfte sykehusaksjonen videre. Tusenvis av postkort har funnet veien til regjeringsmedlemmer og stortingsrepresentanter, komitemedlemmer og presidentskap, med bønn om utredning av sykehusstrukturen i Vest-Finnmark.

Frontfigurene Irene Ojala, Ingrid Lundmark og Sylvi Andreassen tok også turen til maktens hovedsete, der det ble både personlig overlevering av kilovis med kort samt en rekke møter med profilerte politikere i både storting og regjering.

– Nå går vi i gang med den tredje postkortrunden. I den anledning inviterer vi til kortverksted onsdag 1. november, klokka 1800, på Scandic. Her håper vi så mange som mulig kommer innom, skriver kort, lytter til hva vi har å si og snakker med oss. Over en kaffekopp og mye hygge, sier trekløveret.

Sirkler inn nye mottakere

– Hvem skal få postkort nå?

– Denne gangen er det kontroll- og konstitusjonskomiteen, samt Stortingets presidentskap og de nye medlemmer av Stortinget.

– Kommer kortene fram – de blir ikke bare samlet opp og lagt i en fellesboks i postmottaket?

– Vi vet med sikkerhet at kortene kommer fram, det har vi fått bekreftet fra en rekke politikere. Flere har satt seg ned og lest mange kort, det setter vi selvfølgelig pris på. Stortingets postmottak skanner også alle kort, slik at de er elektronisk registrert og lagret. Det har sånn sett blitt mye arbeid for Stortingets postmottak, men de tok det med et smil. Det viktige er at kortene kommer fram, og at de blir lest. Vi vet også at postkortene er blitt et samtaleemne blant politikere på Stortinget sier Ojala, Lundmark og Andreassen.

(saken fortsetter under bildet)

KLART BUDSKAP: Slik ser kortet ut som denne gangen sendes til politikerne. Foto: Postkortaksjonen

De tre erkjenner at tiden er i ferd med å renne ut, i forhold til å få gjennomslag for kravet om en helhetlig og grundig konsekvensutredning av akutt-tilbudet i Vest-Finnmark. Dok 8-forslaget Trine Skei Grande (V) leverte fra seg i første storting etter valget skal behandles i partigruppene, og etter hvert kommer dette opp for Stortinget for endelig behandling.

– Vi gir oss ikke med postkortaksjonen før dok 8-forslaget har vært til behandling. Til da regner vi med at Folkeaksjonen er klar til å overta arbeidet med sykehussaken. Nå har Folkeaksjonen fått etablert seg, det er valgt et styre og de er i gang med sitt arbeid, mens vi har vært «i vinden» siden sykehustoget i august. Arbeidet vårt har bidratt til at politikere på Stortinget har fått mer utfyllende informasjon om saken, poengterer de.

Denne søndagen setter for øvrig postkortaksjonistene seg på flyet igjen, for å ta turen til Oslo. Nå er det blant andre Aps medlemmer i helse- og omsorgskomiteen som har sagt seg villig til å snakke med de tre damene.

– Hva legger dere fram for dem?

– For at stortingspolitikere skal kunne ta en så god beslutning som mulig er det viktig at de får kjennskap til folks utfordringer med den helsestrukturen vi har i dag. Vi formidler folks utfordringer, slik de framkommer på postkortene folk har skrevet. I tillegg så diskuterer vi viktigheten av konsekvensutredning, og stiller med krav om at staten legger til rette for dette. Vi føler vi ble veldig godt tatt imot og lyttet til sist vi var i Oslo, og håper selvfølgelig politikerne vil ta godt imot oss denne gangen og, sier de.

Steile fronter

– Nå har jo Helse Nord ved direktør Lars Vorland levert fra seg et notat, som noen vil hevde ikke er annet enn et forsvarsskriv mot å utrede. Dette notatet må vi anta statsråd Bent Høie og andre politikere har fått med seg. Hvordan skal dere nå fram til politikerne dersom Helse Nord vil det annerledes?

– Notatet viser at Helse Nord har lent seg på den kunnskapen de kjenner til, og har tatt utgangspunkt i dagens helsestruktur uten å se på fremtidige behov. De har ikke sett dette fra et Altaregion-perspektiv eller fra et samisk perspektiv. Helse Nord har forholdt seg strengt til fylkesgrensa i stedet for å se på om også befolkningen i Nord-Troms kan nyte godt av et bedre tilbud i Alta.

– Utredningen fra Oslo Economics oppfattes av mange som et bestillingsverk fra Alta kommune, og har derfor liten legitimitet blant mange mennesker utenfor vår region. Vi har altså et notat fra Helse Nord og en utredning fra Oslo Economics som ikke samler folk i Vest-Finnmark, men skaper større splid. Vi ber derfor om at Staten må bestille en uhildet konsekvensutredning slik at stortingspolitikerne får tilstrekkelig kunnskap før en slik viktig beslutning skal tas. Målet må være at vi får løftet akutt-tilbudet og fødetilbudet til befolkningen i hele Vest-Finnmark og Nord-Troms.  Det må være det endelige målet, sier de tre.

Hvor er Sametinget?

Som et siste apropos, spør Andreassen, Lundmark og Ojala hvor det er blitt av innspillene fra Sametinget oppi det hele. For mens fylkestinget har endt med å avvise bønnen fra sørvestregionen, samtidig som fylkespolitikere har vendt ryggen vekk, har det vært påfallende tyst fra samepolitikerne:

– Det er meget merkelig at Sametinget ikke har noen mening i en sak som er så viktig for så mange samer i Finnmark og i Nord-Troms, sier de til slutt.

  • I forbindelse med den tredje postkortrunden er ytterligere 2.000 kort trykket opp. Inkludert disse har det i løpet av noen høstmåneder blitt skrevet og sendt nærmere 22.000 postkort til Stortinget.