Laboratoriet ved Hammerfest sykehus foretar 675.000 analyser i året. Anslagsvis kommer i underkant av halvparten av prøvene fra Alta-regionen, i alle hovedsak sendt med Posten. Etter at A-posten nå forsvinner kan det komme en nasjonal budtjenesste som skal få prøvene fram til laboratorie innen tidsfristene.

Prosjektleder i Sykehusinnkjøp HF, Vanjeet Chatwal, sier til NRK at de er i en prosess med å finne nye løsninger til transport av pasientprøver.

– Vi vil ha et alternativ på plass, det er jeg overbevist om, er lovnaden fra Chatwal som samtidig sier at hele landet vil være sikret gjennom ordningen.

– Ja, det skal de være fra nyttår. Da har vi en nasjonal pakketransportordning ekspresstransport hvor vi kan garantere leveringstid dagen etterpå, i alle områder i Norge.

Vil koste

Laboratoriet ved Hammerfest sykehus hører til enhet medisinsk biokjemi og blodbanken, som har ansvar for prøvetaking og analysering av prøver fra sykehusets inneliggende pasienter og pasienter fra sykehusets poliklinikker. I tillegg analyseres blodprøver fra kommunehelsetjenesten i Vest-Finnmark. Laboratoriet har døgnkontinuerlig vakt, og ordinært analysespekter finnes innenfor medisinsk biokjemi, hematologi, koagulasjon, blodgassanalyser, urinanalyser, medikamenter og hormoner.

– Det verste er at dette ikke er friske midler til sykehusene. De må ta fra sin pasientbehandling for å betale det som det koster for å innføre den nye ordningen. Det er helt urimelig, sier Toppe.

Hun mener at det som nå skjer først og fremst kan gå ut over pasienter i usentrale strøk.

Til NRK sier statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Anne Grethe Erlandsen (H), at anslaget på 30 millioner kroner er departementets beste anslag basert på innspill fra Helsedirektoratet.

– Anslaget er usikkert, og endelig kostnad vil først bli klarlagt når anskaffelsen er gjennomført, sier hun.