Fredag kan du få stifte bekjentskap med noen av Laila Stien sine tekster som blir fremført av koret Vokal Nord fra Tromsø, med musikere fra nordnorsk symfoniorkester og Ensemble Noor.

Ble overtalt

Konserten «Der dagen er nattens bror» er et oratorium som er et større musikalsk verk for orkester, sangsolister og kor. I motsetning til en opera inneholder ikke et oratorium kulisser, kostymer og skuespill.

– Jeg ble kontaktet av foreningen Ny Musikk i 2001 og ble da forespurt om å skrive tekster til oratoriet, som da var på idestadiet. Da sa jeg nei, men etter hvert ble jeg faktisk overtalt, ler Stien, som er en av landets fremste novelleforfattere og har mottatt en rekke priser for sine bøker. Blant annet har hun fått Aschehougprisen (2000), Språklig samlings litteraturpris ( 1993) og Finnmark fylkeskulturpris (2014).

Urfremført i 2004

Hun forklarer at verket hadde sin urfremføring i Harstad i 2004.

– Vi hadde også en konsert samme år i Elvebakken kirke. Da med Alta motettkor som bidragsytere. Bjørn Andor Drage, som er dirigent for Vokal Nord, har lenge ytret et ønske om at vi skulle sette dette opp på nytt, så nå er vi på turnè i Finnmark, smiler Stien, som tirsdag kveld åpnet turneèn i Kirkenes.

Kulturen i nord

– Hva handler det hele om?

– Dette er et finnmarksoratorium og den røde tråden er om kulturen vår i nord. Tekstene mine er skapt med naturen, historien, kulturen og folkene som bakteppe, og skal gi et innblikk i et kulturlandskap med dype røtter. Mine tekster synges på norsk, men verket inneholder også originale kvenske sanger og salmer som fremføres på samisk og kvensk også, forklarer den altabosatte forfatterinnen.

Holder introduksjon

Komponisten Henrik Ødegaard har tatt utgangspunkt Stiens tekster, samt i flere læstadianske salmer, og rundt disse har han laget ny musikk. Stien skal selv bidra under konserten.

– Det hele starter med at jeg forklarer bakgrunnen for tekstene og hvordan arbeidsprosessen har foregått. Men, det er dette flotte koret og de flinke musikerne som skal fremføre innholdet, smiler Stien.

Fredag kveld finner konserten sted i Nordlyskatedralen før de dagen etter avslutter turneen i Grønnåsen kirke i Tromsø.

Medvirkende er Laila Stien som skal holde en introduksjon. Bjørn Andor Drage er dirigent for Vokal Nord som stiller med Irene Snuruås, Therese Thylin, Jeanette Goldstein, Gry Oda Myrbakken, Øystein Lysne, Daniel Norum, Hans Iversen og Daniel Oskar Danielsson.

Musikere er Oganes Girunyan fra NOSO, Ingrid Marie Willassen, Agnieszka Orlowska og Nikolay Girunyan fra Ensemble Noor, i tillegg til Pavel Girunyan og Håkon Kristiansen.