Denne uka åpnet gourmetutsalget Hoftepluss for salg av nok et «importert» produkt som «kokkejævel» Asbjørn Sandøy håper slår an. Men i motsetning til den øvrige produktlinja som i all hovedsak består av delikatesser med romslige holdbarhetsdatoer, satses det denne gangen på rykende ferske varer med svært kort salgbarhetstid; brød.

Ikke halvfabrikat som stekes «on site», men som lages fra bunnen av; blandes, heves, eltes, knas, stekes og pakkes før de sendes med buss (!) 20 mil fra bakeriet i Honningsvåg til Alta for salg til kunder som ønsker noe litt annet enn de masseproduserte bakevarene vi finner i butikkhyllene.

– Det du finner i butikken er brød du blir mett av. Men du blir ikke lykkelig, sier Sandøy med et smil som mener alvor.

– Dette er ekte vare, laget for hånd av noen som kan faget og viser kjærlighet for jobben de gjør. Det smaker man også, hevder han.

Interesse

Samarbeidet med det vesle, nyoppstartede bakeriet i Honningsvåg – Honni Bakes – startet for litt over en måned siden, etter at gründerne bak bakeriet så seg rundt etter kjøpmenn i fylket. Daglig leder Magda Filonowicz forteller:

– Jeg husket at jeg under et besøk i Alta hadde kommet over en forretning med produkter fra små produsenter, blant annet fra Finnmark. Jeg tok derfor kontakt med Asbjørn og la fram det vi hadde, og spurte om dette var interessant.

Det var det. I første omgang slo gourmetkjøpmannen fra Alta til med bestillinger av søtbakst til hver lørdag.

Baksten gikk som varmt hvetebrød.

– Vi forandrer konseptet på Hoftepluss helt på lørdagene, tar varmmaten ut av disken og legger opp søtbakst fra Honni Bakes i stedet. Det har slått godt an, med mange hyggelige tilbakemeldinger og godt salg, forteller Sandøy.

Han var raskt klar for mer, forteller Honni Bakes-gründeren:

– Asbjørn er jo kjapp, og ringte plutselig en dag i forrige uke med beskjed om at ja, han ville ha brød fra mandag. Da måtte vi bare hive oss rundt og få det til, forklarer Filonowicz.

Øker kapasiteten

Hennes franske ektefelle Abdoulaye Bah, baker med konditorerfaring, og deres ene ansatte, belgiske Jérémy Rase som er «konditor og sjokolademester med baker-erfaring», kjørte i gang natt-turnus for å sikre stabile leveranser.

Men det er allerede klart at det ikke blir nok. For samtidig med at Alta-markedet åpnet seg, har det vesle selskapet fått plass i hyllene hos Rema 1000 Honningsvåg.

– Vi investerer derfor i større ovn, for å øke kapasiteten, forklarer daglig leder Filonowicz.

Det klinger godt i ørene til Kokkejævelen:

– Vi vil gjerne ha mer, og helst flere sorter. Vi fører fire i dag; speltbrød – lagd på 100 prosent speltmel, valnøttbrød, fransk landbrød og dansk rugbrød. Men vi erkjenner at det kan bli lite for de som ønsker variasjon. Jeg har derfor utfordret Honni Bakes til å tilby oss flere brødtyper, noe som kan bli aktuelt etter at de får bedre kapasitet, sier han.

– Kan ikke dette løses ved å kjøpe inn halvfabrikat som du steker selv her?

– Da vil det ikke lenger være «ekte vare», på samme måte som nå, sier Sandøy.

Transporttrøbbel

Men det kan være Sandøy og duoen Filonowicz/Bah må ty til suboptimale løsninger likevel. Hittil har Honni Bakes fått sende sine varer til Alta med hyggelige priser, takket være minst like hyggelige bussjåfører. Det går ikke i lengden.

– Vi jobber med å få til en fast løsning med Boreal, men prisen vi foreløpig har fått tilbudt var så høy at jeg først trodde det måtte være en skrivefeil. Brødene våre vil bli for dyre å frakte inn med morgenbussen med slike transportkostnader, dermed spørs det om vi vil kunne levere på denne måten i framtiden, sier Filonowicz.

Både hun og Sandøy håper det ordner seg med transportøren, alternativer finnes nemlig ikke, etter hva de har klart å finne ut.

– Det virker som at altaværingene synes prisen vi opererer med nå, mellom 55 og 65 kroner, er akseptabel. Det er dyrere enn butikkbrødet, men samtidig overkommelig. Skulle det bli enda dyrere som følge av høye fraktpriser, da tviler jeg på at det vil gå. Og et er synd, for jeg har virkelig trua på dette – og jeg har også virkelig lyst til at Honni Bakes skal få det til, sier Kokkejævelen.

DAGSFERSKT: Klokka 10.45 møter Asbjørn Sandøy eller en av hans ansatte opp på busstasjonen i Alta, for å hente med seg dagens ladning fra Honni Bakes. Foto: Tom Skoglund
FROM HONNINGSVÅG WITH LOVE: Søtbaksten har slått godt an i disken hos Hoftepluss. Foto: Hoftepluss
GRÜNDERE: Magda Filonowicz og mannen Abdoulaye Bah står bak Honni Bakes. Foto: Thomas Drnovsek-Gamble
FLOTTE LOKALER: Midt i Honningsvåg har Honni Bakes etablert bakeri og utsalg, i flotte lokaler. Foto: Thomas Drnovsek-Gamble