Ordfører, varaordfører og rådman var verter da håndballpresident Kåre Geir Lio og regionstyreleder i region nord, Øyvind Togstad, besøkte Alta i formiddag. På samme møte var også klubber og idrettsråd representert. Agenda var ikke overraskende hallsituasjonen i Nordlysbyen – og presidenten ser lys i tunnelen.

– Det er ingen tvil om at Alta trenger flere hallflater for å håndtere alle ungene som spiller håndball og driver andre hallidretter. Vi hadde et fint møte, og det er ikke viljen det står på hos rådmannen og politikerne. Så jeg har egentlig lite å klage på, men ønsker å heie på Alta kommune i den grad at de kan akselerere fart og få flere hallflater fort. Vårt håp er at de gode planene får plass litt lengre fram i panna og høyere på prioriteringslistene, sa Lio etter møtet og la kjapt til:

– Det handler om valgene rådmann og politikerne vil gjøre, også håper vi at det positivt sett faller ned på håndballen og andre idretter, slik at vi får flere spillflater på plass. Alta er på mange måter en kommune som er i front med tanke på å utvikle aktivitetsplasser for barn og ungdom, men fortsatt mangler det halltimer.

– Hva kan forbundet bidra med?

– Vi kan bidra med ideutveksling, men skal bli enda flinkere til å legge fram gode konsepter som fungerer. Vi er ute etter bruksvennlige konsepter som langsiktig sett er økonomisk fornuftige og som fungerer i det daglige. Vi kjenner til flere gode eksempler på haller nede i 20-25 millioner som vi ønsker å få spredt til kommunene.

Kommunens planer om å bygge en hall i tilknytning til den planlagte storskolen er et eksempel han applauderer.

– Da har du en hall som kan brukes av skolen på dagtid og idretten på ettermiddagstid og kveld. Men de forteller også om et ønske om å bygge en hall på østsiden av byen, der behovet er stort, og da handler det mer om tidsperspektiv og ambisjonene i forhold til hastighet.

Trenger to spilleflater

Regionstyreleder i håndballforbundet region nord, Øyvind Togstad, ønsker seg i første omgang to nye spilleflater.

– Per i dag er behovet to ekstra spilleflater og da har vi regnet to treningstimer i uka for de fra ti år og eldre. Klarer kommunen det så er det bra, men samtidig er Alta kommune en vekstskommune som gjør at også det vil være for lite på sikt, sier Togstad.

– Hvordan er det hallbygging skjer rundt om i landet? Bygges det enkelthaller eller haller med flere fulle baneflater?

– Det varierer. I større byer er haller med flere spilleflater blitt mer vanlig, mens i mindre kommuner bygger man gjerne haller i sammenheng med skoler eller barnehager. Så planene de har i Alta er ikke dårlige, men nå handler det bare om å få jobben gjort så fort som mulig slik at klubbene kan tilby den aktiviteten de ønsker, avslutter Togstad.

Ordfører Monica Nielsen bekrefter planene som ble lagt fram, men kan ikke love noe rundt hvor lang tid det vil ta før hånballen i Alta får flere treningshaller.