Med smarthuset «jeg bor smart» skal Alta kommune vise frem velferdsteknologiske løsninger og smarte hjelpemidler som bidrar til økt egenmestring og større trygghet i eget hjem og på institusjoner for hele fylket.

Torsdag 19. oktober var det høytidelig åpning av konseptet med både kake og tale for de fremmøtte.

KAKE: Einar Dahl fra Kraftlaget fikk æren å ta første kakestykke. Her sammen med John Helland fra Alta kommune. Foto: Bjarne Krogstad

Teknologi for fremtiden

I sin tale la ordføreren vekt på at velferdsteknologi er, og blir stadig mer viktig for fremtiden.

– Å bo smart handler om å gjøre omsorgstjenester enklere og smartere for pårørende. Være seg trygghetsalarmer, sporbare dingser og sensorer som gjør det mulig å bo lengre hjemme.

– Dette betyr økt trygghet. Alta kommune ønsker å være i front når det gjelder velferdsteknologi. Jeg er takknemlig for at vi får det til. Dette vil ikke bare komme Alta til gode; dette vil komme hele fylket til gode. Vi skal bruke dette i forbindelse med utdanning av helsearbeidere, IKT-arbeidere og andre. Vi ønsker at våre eldre og de som trenger ekstra omsorg skal ha trygge og gode løsninger i sine hjem, sier Nilsen til TV Nord.

Prosjektmidlene har kommet fra Fylkesmannen i Finnmark, som sammen med blant andre Alta kraftlag, som har stilt lokaler til disposisjon, bidratt til at smarthuset har blitt en realitet.

– Jeg ønsker å takke næringslivet og leverandører som har bidratt med å få utstyret hit, sa ordføreren i sin tale.

Fylt med teknologi

Vidar Thomassen jobber som rådgiver for velferdsteknologi i Alta kommune og har jobbet med å utviklet konseptet «jeg bor smart».

– Vi ønsker å vise til innbyggere, tjenestemottakere, og til våre sykepleiere i Finnmark hva som er mulig å gjøre. Det skjer en digital revolusjon nå, som gjør at vi får mye bedre hjelpemidler slik at folk kan mestre ting i hjemmet, sier han og viser til hev/senk på kjøkkenet, digitalt kjøleskap, smarte alarmer og sensorer til hjelpemidler som hjelper eldre og andre til å komme seg ut av senga.

ALARM: Gjennom et nett av sensorer og kameraer kan hjemmesykepleien få varsel dersom en beboer har falt. Dette er et av eksemplene på den moderne velferdsteknologien som kommer. Foto: Stian Sætermo

– Vårt mål er at folk skal begynne tidlig å tenke på dette med smarte hjem, når de for eksempel skal bygge om, avslutter han.

Smarthuset befinner seg ved Altagård.

  • Altaposten / TV Nord kommer tilbake med en fyldigere reportasje på fredag.