– Torsdag stiller vi oss i glassgata og deler vi ut refleks til elevene på skolen, forteller nyvalgt russepresident Rasmus Hagan.

Han er glad for at han på denne måten bidrar til at klassekameratene og de andre på skolen vises bedre i høstmørket. Sammen med Sondre Mikkola, redaktør i russestyret, har han nettopp tatt imot flere hundre reflekser som skal gjøre elevene synlige i trafikken.

– Jeg synes det er fint å dele ut refleks. Har inntrykk av at ungdom egentlig er ganske flinke til å bruke det, i hvert fall de som sykler eller trener langs veien, sier Hagan.

Han har også begynt å kjøre bil, og opplever stadig hvor vanskelig det er å se fotgjengere som ikke har refleks. Det tror han flere andre som ferdes i trafikken har fått øynene opp for.

– Jeg sykler en del og passer på å ha lys og refleks, forteller Mikkola.

Refleksene er det Alta kommune som har bestilt inn, og så er russen med og sprer dem ut til ungdom nå når vi går mot den aller mørkeste tida.

DESIGN: Årets reflekser er designet av Kari Traa. Her ser vi slapwrap med sommerfugler og høstløv. Foto: Kita Eilertsen

Ulike reflekser

Det finnes flere ulike reflekstyper, flere slapwraps som er lette å feste rundt armen. Men også vanlige hengereflekser. I år kommer de gode, gamle snøfnuggene i tråd tilbake.

– De gammeldagse refleksbrikkene er kanskje de mest effektive, for de beveger seg også, forteller Gjermund Abrahamsen Wik i Alta kommune.

Kommunen har kjøpt inn haugevis med reflekser som skal deles ut.

– På torsdag kan dere komme og få refleks av oss i glassgata på skolen, sier guttene.

At det er rødrussen som har fått dette oppdraget er ikke tilfeldig. Kommunen har inngått samarbeid med russen, og bidrar også med litt penger i kassa.

– Vi synes det er fint at russen kan gjøre noe samfunnsnyttig og noe annet enn å herje. Vi vet at andre ungdommer ser litt opp til russen. Det funket bra i fjor og vi håper det funker bra også i år, sier Gjermund.

Samtidig står Trygg Trafikk  på stand i sentrum denne dagen, der de deler ut reflekser. Statens vegvesen vil også dele ut reflekser på trafikkstasjonen.

Kan vinne 2.000 kroner

– Vi opplever at det er ungdommene som er sløvest med å bruke refleks. Derfor har vi bestilt spesielt flotte reflekser. I år er motivet fra Kari Traa, forteller Abrahamsen Wik.

Siden man anser det å bruke refleks som så viktig, vil man samtidig ha en konkurranse.

– Alle som liker og deler Facebook-sida, Refleks i Alta, er med i trekningen av et gavekort på 2.000 kroner.

Og så deler vi ut minst et gavekort til, senere på høsten. De som tilfeldigvis blir truffet på gata med refleks, kan få 2.000 kroner, forteller Abrahamsen Wik.

Barnehagetog

På den store refleksdagen i morgen arrangerers det dessuten et stort barnehagetog, slik det har vært gjort de siste årene. Det går fra sentrum til BUL-hallen, der politiet deler ut refleks og byr på noe å drikke.

Det er Holten barnehage som har fått med seg de andre barnehagene på denne artige markeringen. Alle barnehageungene går i tog og møtes før de samles i Bulhallen. Og alle har selvfølgelig på seg refleks.

– Toget går fra torget på City klokka 10.30, sier Elisabeth Elvedal Røysom i Holten barnehage.

Politiet deltar sammen med dem og dirigerer trafikken når barna skal over gangfeltet.

I BUL-hallen vil det være en appell ved politiet og Alta kommune vil dele ut refleks.

– Etterpå kan barna sitte sammen å spise matpakke. Det blir spandert drikke på alle barna, forteller Elvedal Røysom.

Hun oppfordrer alle til å øve litt ekstra på reflekssangen.

REFLEKSTOG: Altas barnehager samles om et felles reflekstog på torsdag. Foto: Arkiv Arne Hauge

Dramatiske tall

I Nord-Norge og Trøndelag har nær 5 av 10 bilførere opplevd å nesten kjøre på en fotgjenger de ikke kunne se i mørket.

– Tallet er dramatisk og viser hvor viktig det er å bruke refleks i mørket, sier distriktsleder Knut Larsen  i Trygg Trafikk Finnmark.

– Det er ikke slik at folk har blitt dårligere, men vi har ikke den økninga vi hadde forventet. Jeg har inntrykk av at mange prater om at de bruker refleks, men man tar den likevel ikke på seg, sier han.

– Hva kan årsaken være til at man ikke bruker det?

– Jeg tror faktisk mange tenker at man ikke trenger refleks der det er godt med gatelys. Men det er feil oppfatning. Når det regner og er mørkt, så er sikten redusert. Dessuten får vi stadig eldre sjåfører, og det er ikke sikkert at syn og reaksjonsmønster er like bra, sier Larsen.

Han oppfordrer spesielt syklister til å bruke lys og ha refleks på syklene. Her kan foreldrene være oppmerksomme.

– Det skal være blank refleks foran på sykkelen og rød bak, sier han.

Finnmark på topp i landet

Det gjøres reflekstellinger hvert år. Finnmark ligger på topp i landet angående refleksbruk.

– Ut fra tellinga er vi på topp, men det kommer sikkert av mørketida og at vi bor i grisgrendte strøk. De som er ute hver dag er det ikke problemer med, men de som skal gå raske turer. Og så er det ungdommer, ikke minst de på mellomtrinn og ungdomstrinn. Hadde foreldrene vært like flinke til å henge refleks på seg sjøl som de er til å feste på ungene, så hadde det ikke vært farlig, slår Knut Larsen fast.

Til tross for bra refleksbruk opplever 46 prosent av bilførerne i Troms og Finnmark at de nesten har kjørt på fotgjengere uten refleks. Fotgjengerne på sin side har lignende opplevelser. I de nordligste fylkene sier 52 prosent at de har opplevd å nesten bli påkjørt av biler eller sykler når de har gått ute i mørket.

– Går du uten refleks i mørket, vil en bilist i 50 kilometer i timen kun ha to sekunder på å oppdage deg. Med refleks har bilisten ti sekunder til rådighet, sier han.

Den gode, gamle refleksbrikken kan festes ved lomma, og tas ut når man skal ut og gå.

– Det selges refleks overalt. Den gamle fastrefleksen er vanvittig bra. Den koster en tier og er billig livsforsikring, sier Knut Larsen i Trygg Trafikk Finnmark.