Stabbursdalen i Alta kommune er et yndet turområde, ikke minst vinterstid når både skigåere og ikke minst snøscooterbrukere slår camp i den idylliske naturen. En av dem som søker den uberørte villmarka har tatt kontakt med Altaposten i anledning et lite hyggelig funn. En haug med brune plastposer med et klumpete innhold som får oss til å sperre opp øynene og spørre: hva er det?

– Mannskit, svarer mannen, som ønsker å være anonym.

I god tro?

Han sier at det er mulig at de som har brukt posene, som kan se ut som bio-poser, til å gjøre sitt fornødne i har bæsjet i posene i god tro, men at resultatet ikke er heldig.

– Dette råtner jo ikke og det er utrolig lite hyggelig å finne dette ute i naturen, i nærheten av drikkevannskilder. Dette kan bli rene bakteriebombene, advarer mannen.

KAN IKKE RETTFERDIGGJØRES: – Skit i naturen i stedet for i poser, oppfordrer leder for miljøavdelinga i Alta kommunem, Jon-Håvar Haukland. Foto: Kita Eilertsen

Han får full støtte fra miljøleder i Alta kommune, Jon-Håvar Haukland.

– Ja, men så sleng ræva på en stubbe og skit i naturen i stedet for. Jeg skjønner ikke poenget med å skite i posen hvis det ikke er for å ta dem med hjem. Nei, dette er unødvendig og ikke bra, sier Haukland.

Mannen som oppdaget posene har gravd dem ned, noe miljøleder Haukland synes er prisverdig.

– Men det er likevel ingen god løsning med tanke på at plasten blir liggende i naturen, sier han.

Plast er uheldig, uansett

Selv om posene skulle vise seg å være miljøvennlige, så mener miljølederen at dette ikke er godkjent bruk av naturen.

– Å kaste plast i naturen, uansett hvilken type, er ikke heldig. Det skader fugler og dyr og kan ikke rettferdiggjøres, selv om det er miljøplast, som skal oppråtnes etter hvert. Nei, gjør det på gamlemåten. Det enkle er ofte det beste, fastslår han.

– Har dere fått inn lignende meldinger tidligere på dette?

– Nei, aldri og det er forøvrig lenge siden vi har fått noen klager på camperne i forbindelse med forsøpling og den slags. Så ting har tross alt blitt mye bedre, mener lederen for miljøavdelinga.