– Det er ikke krise, men det er kritisk. Vi trenger mer kjøtt skal vi klare å holde avtalene våre. Klarer vi ikke å levere, kan vi miste avtalene våre, sier Are Smuk Figved i Finnmark Rein.

På Meny Fornebu i Bærum er det folksomt rundt standen til Finnmark Rein. Malin Balto Haugli har nok å gjøre med å fortelle om produktene, som fersk reinkjøtt og finnbiff.

– Salget tar helt av. Vi har en helt kokko økning på salg, sier han.

MÅ LEVERE: – Salget går så bra. Nå må vi vise at vi klarer å levere, sier Are Figved. Foto: privat

Aldri før har vel reinkjøtt fra Finnmark vært så populært på det sentrale østland som nå. Det sunne og magre kjøttet har til og med nådd frem til tacofredagen for folk flest.

Men med 10.000 færre dyr hittil i år enn i fjor, er det vanskelig for Finnmark Rein å levere.

– Vi har ligget på rundt 45-50.000 dyr per år. I år forventer vi en nedgang på 30 prosent. Per idag har vi 10.000 færre dyr enn i fjor, sier Are Smuk Figved.

I Finnmark ble det totalt slaktet 56.000 dyr i fjor, i år forventer i man mellom 35.000 og 40.000. Det som har vært en buffer på tallet, er at oppstarten på året ble bra siden man slaktet mye i fjor.

– Både reineiere og media har tidligere klaget mye hvis det har vært lager med reinkjøtt om sommeren. Men jeg mener det er bare positivt. For sesongen for reinkjøtt starter mye tidligere enn selve slaktinga. Men i år har vi ikke hatt noe lager å ta av, vi var helt tomme til sommeren, forteller han.

Håper flere slakter

– Etterspørselen på østlandet er så knallhard, ja, egentlig over hele landet, at vi sliter med å levere. Det er et vanvittig sug i markedet. Vi har bestillinger fra kjedene som er nesten det dobbelte av det vi klarer å skaffe, sier Figved.

Markedsføringa har truffet, aktivitetene i butikk og mot forbruker har truffet rett, og Norgesgruppen og Rema har skrudd på volumknappen. Den store stjernen er finnebiff som folk har oppdaget kan brukes både på pizza, taco, tapas, wraps.

– Hvorfor kjøpe kjøttdeig når de kan bruke finnbiff? spør Smuk Figved.

Nå er håpet at reineiere i Vest-Finnmark kan slakte litt ekstra og bidra til tilgangen på kjøtt. Det var stor nedgang på antall rein som kunne slaktes i øst. En svært tøff vår ga nedgang i kalver. Lyspunktet er at sommeren og høsten har vært god, og at kvaliteten er god.

– Det vi kan si, er at kvaliteten på det vi har fått inn, er skyhøy. Gjennomsnittsvekta på slakt fra Finnmark var over landsgjennomsnittet, og det tror jeg aldri har skjedd før, sier Are Smuk Figved.

Det skyldes særlig at de dyrene som har blitt slaktet, er større. Nesten en sensasjon når en tenker på at våren kommer mye seinere i Finnmark.

Studenter promoterer

Finnmark Rein har knyttet til seg mellom 20 og 30 studenter, som er rundt i hele landet (unntatt Finnmark) og promoterer produktene deres ved siden av studiene. Den dagen vi møtte Malin Balto Haugli i Bærum, var det mange kunder rundt standen, og det sies at omtrent alt kjøttet ble solgt ut.

– De bruker sine egne kofter, og de synes det er fint å vise hvor de kommer fra. Da vi søkte etter folk, skrev vi først at vi helst ville de skulle ha samisk bakgrunn. Men da mente noen at det var diskriminerende, så vi skrev i stedet at det var en fordel med samisk bakgrunn, forteller Are Smuk Figved.

Omtrent alt det ferske kjøttet solgte unna som varme hvetebrød. Så er også Finnmark Rein den eneste produsenten som leverer fersk reinkjøtt.

– Jeg mener vi har en ny trend. Trenden startet på østlandet. Østlandet passerte resten av landet som den regionen som tar unna mest reinkjøtt i året. Når det blir en trend i Oslo, sprer det seg raskt over hele landet.

Bra i Vest-Finnmark

– Vi håper at slaktinga tar seg inn når Vest-Finnmark kommer inn, sier han.

For om det var få kalver i øst, har Vest-Finnmark hatt et godt kalvingsår.

– Nå venter jeg spent på slaktinga fra Kautokeino vest og inn mot Nord-Troms. Her har det vært oppgang i flere distrikter. Så jeg vil komme med en bønn til reineierne: – Slakt mer, vær så snill!