Kommuneansatte Thomassen forteller til Altaposten at det hele startet for noen uker siden med at hun publiserte et offentlig innlegg på Facebook i forbindelse med at den nynazistiske gruppa Den nordiske motstandsbevegelsen heiste nazi-flagget på rådhuset i Flisa.

– Det ble en ganske hissig debatt i en tråd der. De første kommentarene støttet min mening, at dette er en forferdelig handling. Men så hoppet det inn to ukjente personer som gikk rett i strupen på meg, sier Synnøve, kjent for sin innsats for partiet Rødt og Nei til EU gjennom mange år.

– Hva gikk kommentarene ut på?

– De kom med muslimfiendtlige kommentarer, som at muslimer verken kan eller vil integreres, og kalte flyktninger for lykkejegere, og at vi derfor ikke kan slippe slike inn i landet. I og med at jeg er av en annen oppfatning, så er jeg ifølge disse to medvirkende til at velferdsstaten Norge blir rasert. Ifølge kommentarene evner jeg ikke til å se hva som står på spill.

– Etter hvert som den tråden ble lengre, og lengre, ble det sagt at jeg var både ondskapsfull, hatefull og i det hele tatt.

Thomassen bestemte seg allerede etter første innlegg fra den ene for å utfordre vedkommende som kom med kommentarene å utdype sine meninger. I mellomtiden sjekket hun ut vedkommende åpne Facebook-vegg.

– For å prøve å plassere han i det politiske terrenget, forklarer hun.

– Det endte med at jeg la igjen en kommentar for å avskjære debatten. Jeg understrekte, at så lenge de kommenterte på min profil, så var de min mine gjester, og da er det mine spilleregler som gjelder: Ingen rasisme eller lignende.

Bensin på bålet

Men det stoppet ikke der.

– Det var som å helle bensin på bålet, beskriver Thomassen.

– Ved en tilfeldighet oppdager jeg noen dager senere at de hadde gått inn på andre innlegg på min vegg og tilsynelatende systematisk lagt igjen kommentarer. Ett av dem var på et innlegg jeg hadde postet som gikk på moskébrannen i Örebro, hvor jeg hadde lagt ut et innlegg fra gruppa «Sylvi Listhaug som statsminister i nasjonen Norge», som viste stormende jubel for handlingen, med skjermdumper fra gruppa.

– På Facebook-skrev jeg «Her er hva Sylvi Listhaugs fanklubb feirer akkurat nå» og viste til facebook-gruppen.

Da våknet kommentarfeltet til live igjen.

– Her skriver de: «Hva belegg har du for å komme med slik idioti. Behandler du dine pasienter likedan som du skriver på din FB-side Jeg tror det er på høy tid Alta kommune tar å ser litt på det ansettelsesforholdet de har over for en slik hatsk person som det du er, Det du kommer med her og setter Listhaug sitt navn inn i denne konteksten er bare helt jævlig uhyrlig. Ingen normale gjør slike ting. Ditt hat er grenseløst og bør absolutt få konsekvenser for din jobb.»

En annen skriver «Hatefulle innlegg vil hun ha seg frabedt, da selvfølgelig bortsett fra hennes egne», sier Thomassen.

– I en siste kommentar kalte jeg begge to noen idioter av et par tapere og blokkerte dem, legger hun til.

Bommer

Thomassen mener at mennene som går til personangrep på henne ikke har skjønt det juridiske innholdet i begrepet hatefulle ytringer.

– For når jeg forsøker å imøtegå kommentarene de kommer med, som går mot muslimer og innvandrere i form av hetsende og på grensen til hatefulle utsagn, så vender de det til at det er jeg som kommer med hatefulle ytringer. Og jeg mener bestemt at jeg ikke har kommet med noen hatefulle ytringer. Definitivt ingen som kan rammes av straffeloven.

Gikk til arbeidsgiveren

Fra ord til aksjon gikk en av mennene videre med lovnaden om å melde henne til arbeidsgiveren, som er Alta kommune. I brevet til kommunen fremgår det at Thomassen dersom hun hater alle som ikke er av samme oppfattelse som hennes venstreradikale syn, så «bør kommunen sortere ut hvem klienter denne dama kommer i kontakt med».

– En uke senere ble jeg innkalt til et møte hos min arbeidsgiver. De tok altså steget videre, etter at jeg blokkete de, ved å prøve å ramme meg personlig gjennom å sette mitt ansettelsesforhold i spill. Når jeg fikk se den ville bekymringsmeldingen visste jeg ikke om jeg skulle le eller gråte.

– Etter møtet jeg hadde med arbeidsgiver og tillitsvalgte fra fagforeningen tilstede er det klart at Alta kommune anser dette som en ikke-sak. Det berører hverken arbeidet mitt eller kommunen, sier Thomassen og legger til at hennes daglige leder ikke var interessert i hva hun gjør på fritiden. Dette skjedde på min fritid på min private PC.

– Det er jo også ganske ironisk, at jeg blir meldt til arbeidsgiver for å angivelig skulle ha kommet med «hatefulle utsagn» på min facebook-profil, når min agenda tvert om alltid er å imøtegå og bekjempe slike. I så måte vil jeg hevde at jeg agerer helt i tråd med Alta kommunes nettvettsregler for ansatte der det heter i punkt 6: «Ikke last ned eller spre pornografisk, voldelig, rasistisk eller blasfemisk materiale».

Anmelder saken

Thomassen avslutter med å si at debattklimaet mellom høyre- og venstresiden har hardnet, men at slikt som dette skulle skje med henne, kom høyst uventa.

– Når poliske motstander går så langt, så bruker de sin ytringsfrihet til å begrense min ytringsfrihet og prøve å skremme meg fra å mene noe. Hvis man går rundt og er redd for å miste jobben, bare fordi man mener noe så kan det jo hende at man lar være å delta i den offentlige debatten.

Thomassen var den 11. oktober på Alta lensmannskontor for å anmelde personene som har meldt henne til arbeidsgiver.

  • Altaposten har forgjeves forsøkt å få kommentar fra debattmotstanderen på Facebook.