Styreleder i NHO Finnmark, Tore Wæraas, vil sette det mange vil kalle en radikal fiskeripolitikk øverst på sin agenda for de neste månedene og årene.

– Det må bli en klar strukturendring av fiskeflåten i Finnmark. Bestemmende for strukturen må være hvor råstoffet havner. Trålerne er ikke bra for Finnmark. De bruker alle knep som er mulig for å få fryst ned fisken og transportert den vekk, er hjertesukket til den åpenhjertige NHO-sjefen når Altaposten utfordrer han på den blå-blå regjeringens statsbudsjett.

Flere autoline-båter

Han vedgår at strukturen på fiskeripolitikken ikke er det som er mest sentralt i et statsbudsjett, men benytter likevel muligheten til å ta et oppgjør med det han mener er et altfor sterkt vern om trålerredernes interesse. I neste omgang er det finnmarkingene som taper der trålereierne gjør store penger på et råstoff som skal være i lokalt eie.

– For Finnmark mener jeg fiskeripolitikk først og fremst handler om å sikre lokal verdiskapning på lokalt råstoff. Da må vi veksle inn kvoter til trålere med et gode næringsgrunnlag for autolinebåter og større sjarker. Ute på Sjånes hvor jeg også har etablert meg, ser jeg hvilken aktivitet en enkelt autolinebåt som leverer lokalt gir. Det er ikke tvil i min sjel hvilken båttype som gir arbeidsplasser og aktivitet i kystsamfunnene i Finnmark, og det er i alle fall ikke trålerne.

Glad for aksjerabatt

Selv er Wæraas kapitalist som gjerne investerer og skaper aktivitet. Hammerfestingen som har gjort altaværing av seg men har nå base på Sjånes, har en rekke selskaper - i hovedsak relatert til eiendomsinvestering. Han kan nyte godt av at det i statsbdusjettet gis en aksjerabatt i formuebeskatningen. I stedet for at aksjeverdien skattlegges 100 prosent senkes grensen nå fra 90 til 80 prosent.

– Veldig bra, og veldig fornuftig, mener Wæraas.

Omleggingen kom etter forslag fra Ap i forbindelse med skatteforliket. Begrunnelsen er at investeringer i maskiner og produksjonsutstyr ikke skal skattes hardere enn de som investerer i bolig nummer tre og fire.

Tøft for kysten

Han er derimot ikke like glad for at Høyre-Frp-regjeringen kutter i tilskuddene til kommunale fiskerihavneanlegg. Her foreslår regjeringen å bevilge 31,1 millioner kroner til tilskudd til kommunale fiskerihavneanlegg. I tillegg kommer tidligere inndratte/ikke brukte midler på posten, slik at det kan fordeles 39 millioner kroner på posten. Det er en halvering av tilskuddsposten. Av dette er kun 7 millioner kroner foreslått brukt til havner i Finnmark:

  • - Forsøl fiskerihavn – flytekai (Hammerfest kommune): 1,7 millioner kroner

  • - Havøysund fiskerihavn – flytekai (Måsøy kommune): 1,3 millioner kroner

  • - Svartnes fiskerihavn – molo indre havn (Vardø kommune): 4,0 millioner kroner