Monster-opplevelse for finnmarksgutter

Lille Rein film var på alles lepper denne uka.

GODE DAGER: Mathis Ståle Mathisen og Rein film kan feire suksessen med Monster, senest under emn galla i Oslo sist onsdag.Foto: Privat

pluss

Lokale filmgutter kan ikke annet enn å gni seg i øynene over suksessen.

– Det er utrolig stas å være med på dette for oss. Litt uvirkelig, men helt fantastisk, sier Mathis Ståle Mathisen, tidligere journalist i Altaposten, gitarist og rocker gjennom mange år – og nå stjerneprodusent for NRK-serien «Monster», som er solgt til USA og en rekke andre land.

Feiring

Premieren ble feiret etter alle kunstenes regler med 290 gjester på Dansens hus sist onsdag og godordene hagler fra alle kanter etter de de to første episodene.

– Det er jo noen som stusser over at det plutselig er en skog utenfor Vardø og lignende, men dette er altså en fiktiv film. Det er ingen dokumentar, men vi er kjempeglade for å kunne bruke Finnmark som kulisser.

Magi fra Alta

Det ligner litt på historien til en annen kjent kar fra Alta, regissøren Tommy Wirkola. Han sende nazizombier til fjells, noe som der og da opplevdes som den rene galskap. Resten er historie.

– Det er ganske utrolig å tenke på at vi med base i Alta og Finnmark har fått til alt dette, sier Mathis, og mer enn antyder at byen Alta gir unik og magisk påfyll til å satse stort.

TEAMWORK: Mathis Ståle Mathisen og Ken Arne Brox kunne kose seg under feiringen av Monster denne uka.Foto: Kirsti Bergstø

Maste seg med

Sørværs grunder og altmuligmann Ken Arne Brox har kastet seg på filmtoget i full fart og skamroser Rein film.

  – Jeg har mast meg med og er imponert over Mathis og hele ensemblet, sier superfikseren, som har fått med seg  Mathis og Hammerfest-jenta Maria Bock på det viktige prosjektet om skarpskytter-lottene fra Sørøya.

– Håpet er å lande dette i 2019, sier han, mens de alle suger på Monster-karamellen i mellomtiden. Odd Helge Haugsnes og Sunniva Sollid Møller er andre altaværinger som er sterkt involvert i produksjonen. Et samarbeid med NRK har gitt en velvoksen fot «innenfor» for den dyktige gjengen, i tillegg til at Monster har dratt inn både manuspriser og heftige filmanmeldelser. Bare å se Bjørn Sundquist i dette filmlandskapet har blitt en hit.

Mye på gang

Det skorter heller ikke på prosjekter for Mathis Ståle Mathisen i tiden framover.

– Jeg har jo holdt på med Monster siden 2014, men det er mange kortfilmer og prosjekter som venter. Neste uke går turen til  Canada for å presentere en samisk kortfilm, Jenta med fiskesmykket, under den store urfolksfestivalen Imaginative.

I november kommer oppfølgingen med Kurt Josef Wagle. Lokalt har man opparbeidet seg så mye filmkompetanse, at det bobler av optimisme.

– Jeg trives veldig godt i produsentstolen, men drømmer har man alltids. For eksempel skrive manus, sier Mathis.