Rådmann Bjørn-Atle Hansen tror ikke framtidens rådhus blir å finne der det er i dag. Samtidig er han usikker på om det økonomiske regnestykket vil la seg løse.

– Det er vel sånn i denne saken som mange andre; alt henger sammen med alt. Vi kan tjene mye på å samlokalisere tjenester, tilrettelegge fysisk for  bedre effektivitet og selge bygg/tomt til en god pris. Til slutt handler det likevel om nettosummen for et nytt rådhus lar seg forsvare, sier Hansen.

Han sier det ligger beregninger på hva dagens rådhus koster i fyring og drift årlig. Det er ikke småpenger, men ikke nok til å forsvare å skrote det til fordel for et nytt bygg.

Rådmannen viser til at flere modeller kan være aktuelle dersom politikerne sier ja til et nytt rådhus. Hovedgrepet er enten å eie selv eller leie.

– Vi vet fra beregninger som er gjort med tanke på kommunale bygg, at det er best økonomi i å eie bygget selv, påpeker Hansen

Videre viser han til at de to alternativene som er kommet som innspill fra Tore Wæraas er registrert, men stort sett ikke mer enn det.

Må vurdere

Ap-topp Ole Steinar Østlyngen sier at han ikke vil diskutere tomt eller løse seg til bygningsmessig utforming.

– Først må vi definere behovet, så får det bestemme bygg og plassering, sier Østlyngen.

– Han Alta kommune råd til et nytt rådhus med de investeringene som ligger foran kommunen?

– Jeg vil stille spørsmålet på en annen måte. Har vi råd til å la være? Bygget og organiseringen vil kunne gi en positiv rekrutteringseffekt. Fortsetter vi i dagens rådhus kan det gi en motsatt effekt. Hva vil vi tjene på bedre effektivitet, og hva kan vi få for dagens rådhus? Før vi konkluderer med at vi ikke har råd bør vi ha satt oss ned og sett på muligheter og utfordringer, klargjør Østlyngen.