– Vi håper det ordner seg. Det vil være tragisk om vær og vind skal få sarvet den så mye til at den må rives, sier Kristine Andersen, Lydolf Isaksen og Anders Hansen.

Trekløveret bor på Aronnes, og er blant trappas aller mest trofaste brukere. For trappesjefen sjøl, snart åtti år gamle Anders, skulle trappa ved Altabakkene vise seg livsviktig.

Måker hver vår

– Jeg fikk slag for drøyt femten år siden. Det var så vidt jeg klarte å gå ut fra sykehuset, men trappa hjalp meg tilbake. Uten den vet jeg ikke hvordan det hadde gått, sier veteranen, som i dag er sprek for alderen. Han har gitt tilbake ved å måke trappa fri for snø og is, hver vår i årevis. Han misliker å se den bli skaket sund av masseflyt, vær og vind, uten at noen hindrer forfallet.

– I første omgang ønsker vi den stabilisert, i neste omgang ny trapp, sier han.

Sprang fem ganger

Onsdag før lunsj, og uten at hun visste at Altaposten var i området, hadde Kristine allerede tatt steget.

– I dag har jeg sprunget trappa fem ganger opp og ned. Det er herlig trim, og trappas nærhet betyr alt. Jeg trenger ikke treningskort i dyre dommer, jeg har jo denne flotte trappa, sier den spreke aronnesingen.

– Jeg prøver å gå den hver dag, sier Lydolf Isaksen.

– Det er fantastisk god trim for oss som er oppe i årene, sier han.

Inn i prosjekt?

Lydolf sier at trappa har 167 trinn, fordelt på 147 trinn, et flatt område, pluss nye 20 trinn. Det er særlig nederst at massene har flyttet seg og presset den skjev.

– Trappa brukes av mange. Flere enn man skulle tro, sier trekløveret, som stiller seg undrende til at det skal stå på et femsifret beløp, når man ellers tilrettelegger i millionklassen for god folkehelse.

– Kan man få trappa pakket inn i noen av de flotte og store prosjektene som foregår? spør de.

Er på saken

Knut Krane, hovedstyreleder i Alta IF som eier anlegget, sier klubben lenge har jobbet med saken.

– Hoppgruppa har prøvd å få orden på dette i mange år, og var godt igang, men de har små ressurser og hovedstyret har derfor overtatt saken. Vi har hentet inn et tilbud fra en entreprenør og om vi skal få reparert trappa, og stengt tårnene for uvedkommende, så snakker vi om en kostnad på mellom 70.000 og 80.000 kroner. Det vet jeg ikke om vi har penger til akkurat nå, sier Krane og legger til:

– Det var bevilget noe penger fra kommunen, men jeg vet ikke om tilbudet fortsatt står ved lag. Så det må vi sjekke. Men det som er sikkert er at får vi ikke ordnet trappa snart så nærmer vi oss et punkt hvor vi må stenge hele anlegget av sikkerhetsmessige årsaker.

– Trist uten trappa

Folkehelsekoordinator Gjermund Abrahamsen Wik mener det en falitterklæring om Wirkolas gamle hopptrapp blir revet. Han forstår at det er tungt for Alta IFs hoppgruppe å holde anlegget i stand i hoppmessig labre tider, men sier at tanken på riving er enda tyngre.

ER VI UTE OG SYKLER? Folkehelsekoordinator Gjermund Abrahamsen Wik har noe å pusle med for å fjerne folkehelserøverne fra Alta kommune. Til alt hell er mange kloke hoder på saken, og arbeidet godt i gang. Foto: Arkivfoto

– Riving vil være en falitterklæring. Bjørn Wirkola er fra Alta, og det gjør Alta til en hoppby. Å rive hjemmeanlegget hans bare fordi det ikke hoppes der, er en trist tanke, sier folkehelsekoordinatoren.

Han minner om at trender kommer og går, og at det fins mye som er verdt å ta vare på, som ikke lenger brukes "profesjonelt."

Døra er åpen

– Derimot vet jeg at trappa brukes mye av turgåere, mosjonister og andre. Jeg har gått der selv, og vet at det er skikkelig god folkehelse, sier Wik og legger til at døra er åpen både hos ham og naboen Park og idrett, dersom Alta IF vil snakke om saken.

– Man burde hatt en måling og funnet ut hvor mange trappa gavner. Hvis svaret er positivt, kunne man søkt midler i et folkehelseperspektiv, i stedet for bare i et hopperspektiv. Her fins det ideer, og vi er behjelpelige, sier Wik.

Dyrt å rive

– Hva om Alta IF lar kommunen overta trappa?

– Det er jo et alternativ, men det er opp til Alta IF og Park og idrett, avdelingen som trolig vil få den i fanget. Den må nok opp på en viss standard før kommunen eventuelt overtar, men husk at det også vil koste Alta IF penger å rive den, sier Wik.

Han bekrefter at man i alle tilfelle ikke kan la det skure å gå, trappa må vedlikeholdes slik at sikkerheten ivaretas.