Johnny Trasti har laget mat for Bruce Springsteen og Bill Clinton. Nå skal han pirre 300 utvalgte ganer til Alta motorsenter sin jubileumsfest på lørdag. Og når man skal lage mat til en av byens største motorforhandlere, hva er vel mer naturlig enn at maten kommer fra samme sted som bilene og snøscooterne.

– Johnny sa rett ut, at hvis jeg bare skulle ha en stor gryte med lapskaus, så måtte jeg spørre noen andre. Han tok kun jobben dersom han ble utfordret. Og dermed kom ideen opp om å lage mat fra Frankrike der Peugeoten kommer fra, Tyskland der Mercedes kommer fra, Korea der Kia kommer fra og Amerika hvor Arctic cat kommer fra, forklarer Ole Steinar Østlyngen, alias «Pekka», som er daglig leder av Alta motorsenter.

PLANLEGGING: Ole Steinar Østlyngen har hyret inn Stig Anton Eliassen i Alta event til å hjelpe med plasseringen av 300 gjester. Foto: Hanne Larsen

Motorsenteret feirer 30-årsjubileum i år – og i desember fyller Østlyngen selv 50 år. Dette skal  feires med en fest i de flunke nye lokalene. Med 300 gjester skulle man tro at de fleste var medregnet.

– Men man er alltid redd for at noen skal bli sure for at de ikke er invitert. Men et sted måtte vi sette grensen. I tillegg til familie og venner har vi også invitert de største kundene, bedriftskunder som har kjøpt flere biler, sier Ole Steinar, også kjent som «Pekka» i Alta-samfunnet.

De som kommer skal iallefall få spist god mat. For Johnny Trasti fra bedriften Trasti & Trine på Stengelsen er utfordringen å beregne maten.

– Det skal ikke bli for lite mat, alle må få spist seg mette, men samtidig må vi heller ikke sitte igjen med for mye mat. Dette er mat vi ikke får bruk for etter at festen er over, hva skal vi med hundervis med vårruller, spør den prisbelønte kokken retorisk.

Det er ikke første gang kokken fra Kirkenes lager mat, for å si det slik. Med fartstid fra Grand hotell,  SAS Scandinavia i Oslo, en smeltedigel med 60 ansatte på kjøkkenet fra 16 ulike nasjoner, til å bygge opp kjøkkenet i regjeringskvartalet og lage mat for statsråder og kongelige verden over, skal det mer til enn et party på Aronneskjosen for å vippe Trasti av pinnen.

– Jeg har laget mat for 2.000 gjester, 500 gjester, ja store selskaper mange, mange ganger, sier Trasti, som heller ikke bare har tatt seg av store grupper. Han ramser opp størrelser som Bruce Springsteen, Michael Jackson, Bill Clinton, Dronning Sonja, Vladimir Putin. Mange av dem har han eksempelvis laget og presentert mat for ved regjeringsmiddager på Akershus festning. Regjeringskjøkkenet var han med og bygge opp fra bunnen av og han var også kjøkkensjef ved samme sted i en årrekke.

– Jeg hadde ansvaret under fire statsministere, bemerker Trasti.

Henter hjelp sørfra

Selv om 54-åringen  kan sine ting, er ikke et selskap på 300 stykker noe å kimse av. Mannen har et renommé å ta seg av, blant annet ble han kåret til Årets kjøkkensjef i 2010, og har derfor tilkalt hjelp fra tidligere kolleger.

– Det kommer fire fra Østlandet oppover. Vi bruker å hjelpe hverandre ved større oppdrag, så totalt blir vi 12 stykker som skal sørge for maten. Selv om dette ikke er noe som gir et veldig stort overskudd, kan man ikke alltid tenke på bunnlinja. Jeg har lærlinger i bedriften som trenger noe annet å bryne seg på enn det vi til daglig lager selv, sier Trasti, som serverer mye vilt og annen mat bygget på lokale råvarer i sin egen reiselivsbedrift, som han driver sammen med kona Trine Lyrek.

Grilling ute

Om selskapet på lørdag røper han at det vil bli bufè hvor 75 prosent av maten lages på kjøkkenet på Stengelsen, mens det resterende klargjøres nede på motorsenterets kjøkken. Mulig blir det også noe grilling utendørs.

– Om jeg har begynt å forberede meg? Ja, for lenge siden. Planleggingen er en stor del av jobben. Hva kan lages i forveien og hva må tilbredes der nede. Bare det å få ned all maten er en utfordring, medgir den kompromissløse kokken og legger til:

– Dette er ikke en jobb for en amatør.