Selvlært kunstner Tom H. Johnsen har denne uka startet jobben med å få oppmerksomhet rundt en auksjon han har satt i gang. Et verk bestående av to akrylmaleri ferdig innrammet skal nemlig auksjoneres bort, inntekten går uavkortet til Brystkreftforeningen.

Kanskje ikke det åpenbare valget for en mann, men Johnsen har sine klare grunner for dette:

– Min mor fikk for en tid tilbake brystkreft. Hun ble tilsynelatende bedre takket være behandlingen hun fikk, men noe senere slo kreften kraftig tilbake igjen. Hun fikk metastatisk brystkreft (uhelbredelig brystkreft, red. anm) med spredning til lungene, sier Johnsen.

Fikk mer tid sammen

For ikke mange år siden ville en slik kreftdiagnose vært ensbetydende med å få en dødsdom. Slik har det ikke gått med Toms mor.

– Medisinen hun har fått nå, har ført til at kreften i lungene har gått tilbake. Hvordan dette til slutt ender vet vi ikke, men hun har fått mye ekstra tid sammen med oss, takket være arbeidet som gjøres med å forske på sykdommen. Og her har Brystkreftforeningen gjort en fabelaktig jobb gjennom mange år, med å samle inn penger og donere til slik forskning. Jeg vet godt hvor mye den betyr, jobben de gjør. Dette er min takk til dem, for alt det de har gjort for min mor. Det er det minste jeg kan gjøre, men det er da noe, sier kunstneren.

Fikk aksept

Johnsen forteller at han samtidig var opptatt av å gjøre ting «riktig» overfor Brystkreftforeningen. Derfor startet han ikke auksjonen før han fikk aksept fra foreningen.

– Avtalen er at hele beløpet skal gå til dem, enkelt og greit. Så bruker jeg logoen deres i dette verket. Normalt tar jeg 6.500 kroner for et slikt verk, og jeg håper jo at auksjonen skal ende over dette. Men uansett får folk by, så selges det til høystbydende. Akkurat nå er høyeste bud på 2.000 kroner, så jeg håper jo flere ser dette og velger å by, sier han.

Håper på visningshjelp

Johnsen sender samtidig ut en liten bønn til næringslivet, helst i sentrumsområdet, i forhold til å få vist fram akkurat dette verket:

– Er det noen de rute som kunne stilt ut verket gjennom oktober måned, så hadde det vært fint. Så vil folk få et bedre inntrykk av bildet, sier kunstneren, og ber de som måtte ha tilgjengelig en godt synlig plass å henge bildet om å ta kontakt.

– Jeg håper også folk sprer budskapet om auksjonen. Jo flere som får sett dette og som kanskje vil delta på auksjonen, jo bedre.