Roald Johansen AS, gjennom selskapet «Bjøro utvikling AS», er klare til å sette spaden i jorda for Markveien Terrasse. Prosjektet skal gi 33 leiligheter i kombinasjon med i underkant av 1.000 kvadratmeter næringsareal – til en total investering på nærmere 170 millioner kroner.

– Vi mangler kun igangsettingstillatelse. Den tror vi vil ha i handa i løpet av mandagen, og da er vi startklar, sier daglig leder og medeier i Roald Johansen AS, Bjørn Johansen.

Må ha vei

Selv om den lokale entreprenøren og eiendomsutvikleren har det travelt med å komme i gang, er det ting som tyder på at det kan gå dager og kanskje uker før maskinene kan rulle inn på tomta som selskapet kjøpte for 12 år tilbake.

– Det er ikke gitt igangsettingstillatelse, og det er ting som ikke er på plass. Det gjelder først og fremst en planlagt kommunal vei som skal betjene Markveien Terrasse og denne delen av sentrumsområdet, sier leder avdelingen for samfunnsutvikling, kommunalleder Oddvar Konst.

Han understreker at det ikke er utbygger, men Alta kommune som må finne en løsning med å sikre areal for helt nødvendig infrastruktur, blant annet vei og gang/sykkelvei.

– Vi snakker egentlig ikke om Markveien Terrasse, men om gjennomføringen av «Sentrumsplanen».

Får ikke svar

Ansvaret hviler imidlertid ikke kun på eierne av nye prosjekt. En vei inn mot Markveien Terrasse er tegnet inn. Til førstkommende kommunestyremøte er det fremmet en sak med innstilling om at kostnadene skal deles med 50/50 av de to naboene i området, Boreal Sjø AS som eier FFR-tomta og Bjøro utvikling AS (Roald Johansen). Totale kostnader er beregnet til mellom fem og seks millioner kroner.

– Det er snakk om en kommunal vei som er viktig for begge parter og området totalt sett. Det er neppe lurt å sette igang før vi har en avtale på plass, sier Konst og viser til at kommunestyret har møte 17. oktober hvor saken skal avgjøres endelig.

Konflikten som bygger seg opp framkommer av saksframlegget. Bjøro utvikling AS har forsøkt å komme i dialog med Boreal for å kunne oppfylle kravene i Sentrumsplanen. Boreal har ikke vært villig å inngå noen dialog. I saksframlegget heter det:

«Admininstrasjonen har sendt e-mail til Boreal Sjø A/S og Boreal Norge A/S og etterlyst svar på henvendelsen fra Bjøro utvikling A/S. Administrasjonen har også sendt kopi av brevene vi har fått fra Bjøro utvikling A/S – Administrasjonen har også vært i telefonkontakt med Boreal Norge A/S v/Eiendom og innkjøpsleder Ole Marius Hobbelstad og gjort han oppmerksom på brevene uten at vi har fått noe respons fra dem.»

Ny utfordring

Det er også en annen utfordring med tanke på infrastrukturen. Etter planen skal det også bygges gang og sykkelvei i forbindelse med arealene avsatt til bolig. Denne er i planen tegnet inn på tomta til Stål og Gummi Eiendom AS, og vil legge beslag på store deler av utearealet til dekkbedriften. En av eierne i Stål og Gummi Eiendom AS, Øystein Ernstsen, bekrefter at planen berører næringseiendommen han eier.

– Ut over det har jeg ingen kommentar på nåværende tidspunkt, sier Ernstsen.

– Gjør det vi må

Planen for Alta sentrum som fikk navnet Sentrumsplanen, ble vedtatt så tidlig som i 2006. Siden er deler av området bygd ut etter planen. Andre områder hvor det er snakk om riving av eldre bygg for å gi plass til nye i tråd med planens intensjon, har nå tatt løs for fullt. Markveien Terrasse med sine 33 leiligheter hører til siste kategori.

– Planen forutsetter ny infrastruktur, og den må vi ha avtale på plass om før nye prosjekt kan igangsettes, påpeker Konst.

Utbygger Roald Johansen har ingen problemer med at planen legger et klart ansvar for infrastrukturen på utbygger.

– Nei, det er helt normalt at det lages en utbyggingsavtale der utbygger får ansvaret for infrastruktur, det kan være veier, lekeplasser, vei, vann og avløp. I dette tilfellet er vi enig med kommunen om en utbyggingsavtale og er klar til å levere våre forpliktelser slik at kommunen kan overta infrastrukturen vederlagsfritt ved ferdigstillelse, påpeker daglig leder Bjørn Johnsen.

UTÅLMODIG: Daglig leder Bjørn Johansen hos utbygger Roald Johansen AS av Markveien Terrasse, håper og tror på igangsettingstillatelse fra Alta kommune i løpet av mandagen. Den kan la vente på seg; både Boreal Sjø AS og Stål og Gummi Eiendom AS, har så langt ikke vært villig til å akseptere avtale om vei og gang/sykkelvei inn i området. Foto: Arkivfoto