De nærmeste naboene til Åsveien Boliger AS sitt boligprosjektet i Åsveien møtte opp i formannskapssalen da planutvalget i Alta kommune avholdt møte onsdag formiddag. På sakslisten sto «Planforespørsel boliger Åsveien 46, 48 mfl» – en sak som også ble behandlet på forrige møte i planutvalget, men som utvalget har sett seg nødt til å presisere ytterligere.

– Utgangspunktet for ny behandling er den samme som før, avklarte varaordfører Anita Håkegård Pedersen (SV) som ledet planutvalgsmøtet.

Veitrøbbel

Naboene er først og fremst bekymret for adkomstveien til de nye boligene samt den økte trafikken de nye boenhetene vil medføre. I tillegg til biltrafikk er det mange myke trafikanter som bruker Åsveien i dag, blant annet til og fra skolene på gamle Alta sentrum. Den eksisterende veien er i tillegg privateid og det må avklares med dagens eiere angående bruk av denne. I følge naboene er dagens vei svært bratt noe som fører til vanskelige kjøreforhold, særlig på vinterstid. Med mange nye boenheter vil trafikken på veien øke betraktelig i forhold til det som er i dag.

Profittmaksimering

Antall boenheter presset sammen på et lite område er ifølge naboene heller ikke et ønskelig alternativ.

– Vi er ikke imot boligfortetting, men det hadde vært ønskelig med eneboliger i et felt hvor det bare er eneboliger fra før. Det store antall boenheter som er presset inn i dette prosjektet vitner om profittmaksimering, sa nabo Kirsti Wollmann.

Wollmann, Haugjord, Skoglund og Setermo er også misfornøyd med manglende informasjon om boligprosjektet og uttrykte at det hadde vært greit å få kjennskap til utbyggingsplanene før dette kom i media.

Innstilling opprettholdt

Naboenes bekymring vedrørende boligutbyggingen ble ikke tatt tilfølge. Et argument for å utsette eller avvise saken var den kommende rulleringen av kommuneplanens arealdel. Administrasjonens innstilling ble opprettholdt mot Fremskrittspartiets, Senterpartiets, Venstres og Kystpartiets stemmer.

– Det blir feil å forskuttere hva området skal brukes til like før kommunens arealplan skal rulleres, mente Trine Noodt (V), og la til at den skisserte veiløsninga i prosjektet var for dårlig og at Åsveien boliger as må komme med et forslag som er gjennomførbart.

Administrasjonens innstilling

I administrasjonens konklusjon heter det: Etter en helhetlig vurdering vil planadministrasjonen tilrå at det startes opp privat regulering som foreslått av Åsveien Bolig AS. Reguleringen skal utføres i tråd med villkår i innstillingen.

I vilkårene står det at område vest for adkomstvei til eiendom gnr/bnr 28/131 fortsatt skal være grøntstruktur og reguleres til «naturområde». Furutrær på FEFO-grunn skal i all hovedsak vernes/bestå. Maks antall boenheter skal være ca. 15. Lekeplass skal fortrinnsvis løses innenfor nytt boligområde og ikke inne på grøntstrukturen og bygninger og infrastruktur skal tilpasses terrenget.

Med hjemmel i plan- og bygningslovens § 12-3 anbefaler planutvalget igangsettelse av privat reguleringsplanarbeid som foreslått av Åsveien Bolig AS.

I videre planarbeid skal adkomst, parkering, lekeplass og uteoppholdsareal vektlegges. Dersom dette blir vanskelig innenfor avsatt område, er det et tydelig tegn på at det kan være lagt opp til for mange boenheter.

Behandlingsprosess

Fra administrasjonens side ble det presisert at planutvalget stiller krav til trafikksikre løsninger, men at de ikke skal legge føringer Alta kommune kan bli møtt med senere. En utredningsprosess vil koste penger og vil ikke bli igangsatt før planene er godkjent. Planutvalget har også myndighet til å forkaste planer. Når de endelige tegningene for området er godkjent vil disse bli sendt ut på høring og alle berørte parter kan da komme med sine innspill.