Oskar Langli ved Toyota Harila i Alta mener det ikke er noen vits i å vente med å ta steget over til det digitale.

– Det blir et tema hver gang vi skal selge en bruktbil som ikke har DAB. I tillegg har vi en del kunder innom med en bil som er såpass gammel at de vil ha en løsning for sin bil, sier Langli.

Behovene er forskjellige

Fases ut

Digital Audio Broadcasting, eller DAB, er en europeisk standard for digitalradio som skal erstatte dagens FM-sendinger. Allerede 11. januar i år begynte slukkingen av FM-nettet i Nordland. Sist ut var Østfold, Vestfold, Oslo, Akershus i september. 13. desember er turen kommet til Troms og Finnmark.

Oskar Langli forteller at løsningene spenner fra små enkle adaptere til 1.200 kroner til det å skifte ut hele radio-enheten.

– Det som har vær kommunisert mye i media er de små adapterne, som er en digital mottaker som sender ut FM-signaler, slik at man kan ta det inn på bilens FM-radio. Da får en billig og enkel løsning som bare skal ha strøm og antenne, resten er bare arbeid.

– De som ikke vil ha display inne i bilen velger å bytte ut hele radio-enheten. Andre biler igjen er så moderne at man bare kan montere en modul for å få DAB+ i bilen, forklarer han.

– Hva spør folk om når det gjelder DAB?

– Det er som regel to ting: Hva koster det, og hvordan ser det ut. Men folk er også opptatte av hva slags radiokanaler man får og hvordan dekningen er. Man hører ofte at det snakkes om varierende dekning på DAB, så da lurer man på om det var bra eller ikke bra å gå over.

SATSER: Mediehuset Altaposten bygger selv DAB-sendere for å være godt rustet allerede fra november, men har konsesjon for FM-sendinger de neste fem årene. Det betyr at direktør Tor Sara kan tilby radiostemmen til Martin Hovden på flere plattformer, inkludert på altaposten.no. Foto: Vidar Kristensen / arkiv

Bare en vei å gå

Så langt går Norge i front for slukking av FM-nettet, mens Storbritannia, Sveits og Danmark kan bli de neste. Langli er helt sikker på at dette er rett vei å gå.

– Radioteknisk er det helt uten tvil rett. For oss som lyttere betyr det klarer radio uten skurr og etter å få velge det, vil du ikke trykke på FM-knappen. Når man har opplevd det, så vil man ikke tilbake. Det kan godt sammenlignes med telefoner som det var på 90-tallet når man fra NMC til GSM, da var det også mye diskusjon, men en kan ikke tenke seg å gå tilbake nå, sier han.

– Tror du folk blir klare til 13. desember?

– Noen etterdønninger vil man nok få, og det vil nok ta seg opp med folk som legger om når det nærmer seg desember, avslutter Langli.