Det er gode nyheter for Kautokeino IL.

På lørdag avsluttes nemlig sesongen for 4. divisjon menn i Finnmark. Det er allerede klart at Indrefjord tar jumboplassen, mens Kautokeino ender nestsist. I utgangspunktet vil det si at disse to lagene rykker ned, mens ett lag fra hver 5.-divisjonsavdeling rykker opp.

Diskuterer muligheten

Båtsfjord vant 5. divisjon avdeling øst. I Vest-Finnmark er situasjonen litt spesiell siden de fem beste lagene er andre- eller tredjelag som ikke kan rykke opp. Det gjør at Kvalsund, som bare ble nummer seks av åtte lag, får tilbud om opprykk. Om de tar plassen er høyst usikkert.

– Vi har så langt ikke tatt stilling til det. Trenerteamet og styret skal ha en evaluering av sesongen i kveld, og da er det naturlig at opprykksmuligheten blir diskutert. Vi må også ta en runde med spillerne, forteller Terje Wikstrøm, som er en del av trenerteamet i Kvalsund.

– Hvis vi hadde klart å beholde alle spillerne som var med i år, er jeg sikker på at vi ville hatt noe i 4. divisjon å gjøre. Men hva klubben bestemmer seg for å gjøre er så langt ikke avklart. Det blir opp til styret og spillerne å bestemme det. Selv er jeg veldig usikker på om jeg blir med videre, så andre får avgjøre om man ønsker 4.- eller 5.-divisjonsspill neste sesong, sier Båtsfjord-trener Kim Einar Johnsen.

Ny sjanse for Kautokeino?

Lagene som venter i spenning på hva Kvalsund og Båtsfjord bestemmer seg for er Kautokeino og Indrefjord. Kautokeino vil først få tilbud om å beholde plassen i 4. divisjon hvis enten Kvalsund eller Indrefjord takker nei til opprykk. Sier begge nei, vil også Indrefjord få tilbudet.

Kautokeino-trener Isak Ole Hætta var ikke tilgjengelig for kommentar i dag, men har tidligere uttalt at han håper klubben spiller i 4. divisjon også neste år. Mulighetene for det er store.

– Det viktigste for oss er å ha et A-lag i bygda som i all hovedsak består av spillere fra Kvalsund. Det har vi nå. Det kan fort hende at vi må hente inn spillere utenfra ved et opprykk, og det er et viktig element å ta med i vurderingen. Vi bør først og fremst tenke på hva som er best for klubbens fremtid, og ikke la ambisjonene ta overhånd. Jeg føler at et opprykk ville vært mer naturlig for oss dersom vi hadde vært sportslig kvalifisert for det. Å bli nummer seks i 5. divisjon viser vel at vi egentlig ikke er klar for spill på et høyere nivå. Men det er som sagt ikke jeg alene som skal ta den avgjørelsen. Alle som er en del av A-laget i klubben vil være involvert i den prosessen, sier Terje Wikstrøm.

Kjapp avgjørelse?

Wikstrøm tror det er mer realistisk at Kvalsund spiller i 4. divisjon om to-tre sesonger.

– Jeg er som nevnt litt skeptisk til opprykk nå. Vi har fått på plass en flott kunstgressbane, og ønsker på sikt et sportslig løft. Men jeg mener vi bør være tålmodige og holde litt igjen til vi virkelig er klare for å ta et nytt steg. Det hadde sikkert vært artig å prøve seg på et høyere nivå, men det er ikke moro å bli rundtspilt i hver eneste kamp. I mine øyne kom denne opprykksmuligheten et par år for tidlig, selv om vi visste allerede før sesongen at det kunne bli slik.

Han ønsker å gi fotballkretsen beskjed om hva de bestemmer seg for så fort som mulig.

– Av respekt for de andre lagene som er involvert i denne prosessen vil vi komme med en avgjørelse ganske snart. I løpet av et par uker vil kretsen ha fått beskjed fra oss om vi tar plassen eller ikke, avslutter Wikstrøm.

Også i Båtsfjord vil trolig avgjørelsen komme ganske kjapt.

– Det er ingen grunn til å bruke så lang tid på dette. Det kreves selvfølgelig mer av både klubben og spillerne hvis de velger 4.-divisjonsspill neste år, så ledelsen får gå noen runder med seg selv og spillertroppen før de tar en avgjørelse. Men det er andre klubber som gjerne vil vite hvilken divisjon de spiller i neste år. Jeg tipper kretsen får beskjed lenge før fristen går ut i midten av november, sier Kim Einar Johnsen.