Altakunstneren Inger Emilie Solheim som vant pris for kunstverket «Jackie Chan» da den 71. nordnorske kunstutstilling som ofte kalles Nordnorsken åpnet i Tromsø i august, er blant dem som er klare for publikum i Alta denne helgen.

34 verk

Det skjer i Alta kunstforening sine lokaler i Alta sentrum.

– Vi åpner lørdag klokken 13.00 og utstillingen skal stå fremme fram til 22. oktober. I år var det 110 søkere og vi skal vise de 34 verkene av 24 kunstnere som ble antatt. I år er det faktisk antatt rekordmange kunstnere, derav hele åtte debutanter, sier Mette Skipperud som denne uken sammen med leder for foreningen, Ragnhildur Asvaldsdottir har fikset i stand utstillingen som byr på en rekke tema.

– Alle kunstnerne velger selv hva og hvilke tema de vil stille ut og i år er det mye foto- og tekstilkunst som står i sentrum, sier Asvaldsdottir.

– 34 verk, noen favoritter?

– Vi er veldig glad i Inger Emilie Solheim verk som fikk juryens pris da utstillingen åpnet i Tromsø tidligere i høst. Et flott verk som har en enkel form som viser vektløs balanse. Et annet er Sigrid Høyforslett Bjørkbøk sitt verk som heter Ny/Ne som er formstøpte kuler som på en spennende måte viser månen ulike faser. Det er et krav at kunstnerne som stiller ut skal ha tilhørighet til Nord-Norge eller har sin bopel i landsdelen, og i år så har vi også med et verk av en kunstner fra Serbia som bor i Tromsø. Hans verk skal vise sårbarheten forårsaket av krig og konflikter. Veldig flott å få vise kunst fra våre nye landsmenn også. Det gir utstillingen en ekstra dimensjon, mener Asvaldsdottir.

EGEN VOKTER: Ragnhildur Asvaldsdottir og Mette Skipperud viser fram et av flere verk som stilles ut under Nordnorsken 2017. – Denne skulpturen heter Vokteren og skal vokte over alle som kommer, spøker Asvaldsdottir og Skipperud som denne uken har fikset i stand kunstlokalet til premieren lørdag.

Frykter mindre finnmarkskunst

Hun frykter nå at den tradisjonsrike utstillingen, som har gått av stabelen hvert år siden 1946, vil inneholde mindre kunst fra Finnmark og Troms.

– Nordland, Troms og Finnmark fylke støttet alle Nordnorsken, men i vår besluttet Finnmark og Troms å trekke støtten i den nordnorske kulturavtalen. Det kan, i verste fall, bety at fokuset de kommende årene kun blir kunstnere fra Nordland fylke. Men, vi håper det ikke skjer, for Nordnorsken er en utstilling som skal vise bredden av kunstnere fra hele Nord-Norge, sier Asvaldsdottir.

– Fint for utviklingen

Hun oppfordrer foreldre å ta med barna.

– Barn er veldig åpne uten fordommer og de ser ofte ting som vi voksne ikke ser. Det er dessuten viktig at barn blir introdusert for kunst, for det er fint for utviklingen og gir en flott opplevelse. Dette er også en utstilling hvor det er gratis inngang. Nordnorsken er faktisk den utstillingen er best besøkt i våre lokaler hvert år, sier Asvaldsdottir.