Å arrangere et sykkelritt over fem måneder høres kanskje vanskelig ut, men ved hjelp av teknologi har Altatour blitt arrangert rundt om i byen fra 1. mai til 30. september.  Rytterne kan selv velge når de ønsker å gjennomføre de 12 segmentene og ved hjelp av Strava GPS får initiativtakerne med tilknytning til Nerskogen IL registrert tidene.

Det beregnes poeng ut fra plassering på de forskjellige segmentene. Når alt er lagt sammen viser det seg at Jacob Grønn og Marita Andreassen har sikret seg gultrøya.

– Dette er en veldig uhøytidelig konkurranse som ikke kan sammenlignes med en vanlig konkurranse da alle ikke får like forhold. Men selvfølgelig er det litt prestisje selv om enkelte jakter gode vindforhold, mens andre ikke tar seg bryet, sier Jacob Grønn som var raskest på fire av 12 segmenter.

Saken fortsetter under bildet.

BESTE DAME Marita Andreassen var best av de seks damene som fullførte alle segmentene i Altatour. Foto: Karl Eirik Steffensen

Rytterne kan bruke hele sommeren på å forbedre sine tider på de forskjellige segmentene. Marita Andreassen vant fem segmenter, mens hun ble nummer to på ytterligere fire. Det var kun på sprintsegmentene hun ikke var topp-to i dameklassen.

Fra 0,5 til 18,1kilometer

Den korteste sprintetappen var på 500 meter og ble unnagjort på vel halvminuttet, mens  den 18,1 kilometer lange tempoetappen var den rytterne brukte lengst tid på. De raskeste brukte her i underkant av halvtimen. Klatresegmentene var lagt til Rafsbotnlia, Detsikalia og Pæskabakken.

Roar Olsen, en av initiativtakerne, sier konkurransen arrangeres nær sagt seg selv, men at de har laget et system de stadig vil forbedre og en nettside (altatour.no) hvor «rittet» kan følges.

– Rytterne bruker gjerne Strava for å se egne forbedringer og ideen med Altatour er at alle skal kunne konkurrere når det passer dem. Det vi gjør er å samle inn resultatene fra de som har registrert seg i konkurransen og målet er å gjøre systemet så godt at man behøver lite administrasjon, sier Olsen som varsler endringer foran neste sesong.

Jakter rettferdighet

– Vi tenker i første rekke å sette opp segmenter hvor man kan eliminere bort dette med vinden. En måte å gjøre det på er å legge segmentene slik at de går tilbake samme vei og man møter vinden man hadde fordel av i starten. Det vil gjøre det mer rettferdig for de som ikke har tid til å jakte gode vindforhold, sier Olsen og legger til at konkurranseformen er avhengig av tillit.

– Ønsker man å jukse så klarer man det, men konkurrentene kan merke med et flagg dersom de synes en tid er mistenkelig. Da kan vi som administratorer kontakte den «mistenkte» rytteren og få undersøkt saken nærmere.

Kristian Jakobsen ble nummer to sammenlagt, mens  Sveinung Ryan ble nummer tre, poenget foran Håvard Thomassen. Kaj Helge Helgesen sikret seg klatretrøya, mens den grønne sprinttrøya gikk til Ståle Ungersnæss. I dameklassen ble Siv Anita Olsen nummeer to mens Silje-Mari Pettersen sikret seg tredjeplassen. Andreassen vant også klatretrøya, mens Pettersen vant sprinttrøya.

16 herreryttere av totalt 83 registrerte fullførte alle segmentene. I dameklassen var tallet seks av 22.