Norske Samers Riksforbund (NSR) har sikret seg flertall foran nestes uke konstituering av det nye Sametinget.

Klar for konstituering

Avisa Ávvir kunne i går fortelle at Aili Keskitalo, som er NRSs presidentkandidat, får med seg Senterpartiets to representanter; Flyttsamelistas ene og ÅSG's (Åarjel-Saemiej Gielh) ene representant i et flertall på 22 representanter. Dette er to mer enn hva som kreves for å sikre seg flertall. Keskitalo sa til lokalradioen i Kautokeino, GLR, at dette flertallet, med relativt kjente politikere, vil sikre stabilitet gjennom hele neste fireårsperiode.

Samefolkets parti (SaB), søsterpartiet til NSR, ikke er med i denne kabalen ble problematisert av valgkommentator Johan Mathis Gaup i lokalradioen i Kautokeino, GLR, i sendinga i går. Det gjorde Gaup etter at presidentkandidat Aili Keskitalo var heller uklar på hvorfor NSR ikke har SaB med i flertallskonstellasjonen. Gaup kommenterte dette med at det ikke bare er politiske skillelinjer, men også til dels manglende kjemi mellom kandidater som er årsaken. Gaup hadde også en refleksjon rundt at SaB angivelig skulle ha krevd plass i Sametingsrådet for å støtte Keskitalo.

– Jeg tipper på at rådet vil bli bredt sammensatt, men dette er ennå ikke avgjort, sa Johan Mathis Gaup til GLR. Han antydet at NSR kanskje velger Silje KArine Muotka fra Nordre distrikt til en av plassene, men han var mer usikker på om de som hadde tilbakegang ved valget i ulike kretser ville nå opp til en plass i rådet.

KLAR TIL Å REGJERE: Aili Keskitalo og NSR har sikret seg et flertall på 22 representanter i det kommende Sametinget - og ny knytter det seg spenning til hvem som får plassene i Sametingsrådet. Foto: Johan Mathis Gaup

Reindriftstungt

Flertallsgrupperinga blir en samling politikere med til dels bred erfaring fra ulike ståsted. I kommunestyret i Kautokeino sitter for eksempel Senterpartiets ene sametingsrepresentant Hans Ole Eira for Flyttsamelista og det gjør han sammen med nyvalgt sametingsrepresentant for Flyttsamelista, Berit Marie P.E. Eira.

Hans Ole Eiras partimakker på Sametinget, Cecilie Hansen fra Sør-Varanger har en periode som ordfører i Sør-Varanger bak seg, noe også Klemet Erland Hætta fra NSR og Kautokeino har. Hætta har vært ordfører i tre perioder, til sammen 12 år i den største samekommunen i landet og får nå plass i sametinget som vara for Aili Keskitalo når hun blir president. GLRs valgkommentator Johan Mathis Gaup mener det har mindre betydning at flertallsgruppa blir reindriftstung. For selv om NRL-leder Ellinor Marita Jåma fra ÅSG også er med i flertallsgruppa, mener Gaup at NSR allerede er en reindriftsvennlig liste. De vil likevel ta hensyn til alle de andre viktige samepolitiske spørsmål knyttet til kultur, språk og helse.

Spørsmålet om hvordan Sametingsrådet vil bli satt sammen er ennå ikke avklart og Keskitalo forklarte til GLR at her skal man ta hensyn til grupper, kjønn, kommuner og geografi. Sametinget skal ellers velge møtelederskap, representanter til Finnmarkseiendommen, reindriftsfaglig utvalg og alle komiteene. Dette skjer torsdag neste uke da Sametinget konstitueres.

Hør Johan Mathis Gaup sin kommentar her:

https://soundcloud.com/guovdageainnulagasradio/proffen-kommentar-flertall-sametinget