Senteret har byens fineste utsikt – over havet og småbåthavna, nytt uteområde med grillstue, ny gang- og sykkelvei, og nå 2.300 kvadratmeter å drive skole på for 300 elever og 33 ansatte.

ÅPNING: Med utvidelse og totalrenovering kunne rektor Victor Esjeholm ønske velkommen til en moderne skole. Foto: Kita Eilertsen

– Vi har fått et fantastisk bygg, nå får vi vist det frem. Og vi har fått en skole som er moderne ut fra de behovene vi har, sa rektor Victor Esjeholm.

GAVER: Rektoren mottok gaver og blomster. Foto: Kita Eilertsen

–Det er fantastisk at vi nå for første gang på våre 25 år er samlet i et bygg med all vår virksomhet, sa han.

Bygget har lyse og trivelige lokaler, digitale tavler, naturfaglaboratorium, spesialrom, flotte klasserom, gode arbeidsrom og pauserom for ansatte. De 300 elevene er tre ulike kategorier; innvandrere som får norskopplæring, voksne som får grunnskoleopplæring og opplæring for voksne med særsilte behov.

NYBYGG: Med en nesten fordobling av antall kvadratmeter har Alta voksenopplæringssenter blitt en stor og moderne skole. Foto: Kita Eilertsen

– Vi har en veldig sammensatt elevgruppe. Mange er arbeidsinnvandrere som betaler for norskopplæring. Vi har elever fra mange nasjoner, for noen år siden talte vi opp 50 språk som hadde vært representert her. Hit kommer alt fra analfabeter til folk med høyskoleutdanning, så det er et spennende fagfelt, sier Esjeholm.

Forhandlinger en fordel

Han var glad for at det har vært flere runder med planlegging og budsjettforhandlinger.

– Det har vært en stor fordel. Vi har fått være med i prosessen, gjøre endringer, tenke praktisk, slik at mange løsninger har blitt bedre, sa rektoren.

FOR FREMTIDEN: Rektor Victor Esjeholm mener de har fått en skole for fremtidens behov. Foto: Kita Eilertsen

Han kom med mye skryt for samarbeidet med huseier Tore Wæraas og utbygger Harald Nilsen AS.

– Det å drifte en skole samtidig som man bygger om og bygger nytt, har gått utrolig bra, slo rektoren fast.

Fornøyd politiker

Kommunen har leid lokaler i Skaialuft siden år 2000. Derfor var det litt uro rundt utbyggingen. Kunne man gå god for en utbygging i privat regi, og binde kommunen opp med fremtidig leieforhold?

– Det har vært uro om vi skulle investere i en bygning vi ikke eier selv, det har vært lite penger og snakk om lokasjon. Men i dag når vi står her, synes jeg det har blitt fantastisk flott, sier varaordfører Anita Håkegård Pedersen (SV).

– For ikke lenge siden gjorde plassmangel det nødvendig å undervise i tre puljer, fra tidlig om morgenen til seint om kvelden. Slik kunne vi ikke ha det. Alta kommune er opptatt av å ha en god skole for alle, sa varaordføreren i sin tale.

SNORKLIPP: – Og med dette erklærer jeg Alta voksenopplæringssenter for åpnet, sa varaordfører Anita Håkegård Pedersen. Foto: Kita Eilertsen

– Vi har fått et bygg for fremtiden. Voksenopplæring har stort fokus, også nasjonalt. Både språkopplæring og grunnskoleopplæring for innvandrere har stort fokus, sier rektor Esjeholm.

FEST: Det ble kakefest og snitter i anledning den høytidelige åpningen. Foto: Kita Eilertsen
DANSET: Julia og Marta er elever fra Colombia. Her danser de i anledningen åpningen av nyskolen. Foto: Kita Eilertsen