Finnmarkskommunene må forberede seg på oljealderen og bygge opp under et kompetent næringsliv.

Dette var noe av hovedinnholdet i en konferanse i regi av Statoil, Pro Barents og Origo forrige uke, der målet var å fortelle hvilke kompetansebehov som kreves innenfor petroleumsvirksomhet.

Trenger kompetanse

Statoil møtte lokalt næringsliv, skolevesen og en rekke andre offentlige aktører for å fortelle dem hvilken virkelighet de vil oppleve når for eksempel Johan Castberg blir utbygd.

Direktør Astrid Tugwell fra Origo, som selv er fra Øksfjord, ble eksportert vekk for å jobbe i oljeindustrien, før hun kom tilbake for å jobbe i North Energy, vet en del om hvilke utfordringer kommunene i Finnmark vil stå overfor når det tar løs på sokkelen.

Forrige ukes konferanse ble satt i stand for å gi kompetansebehovet oppmerksomhet:

– Det er et skrikende kompetansebehov i oljenæringa, sier Tugwell, som særlig tror de mindre kommunene vil måtte jobbe hardt for å sikre seg kompetansearbeidsplasser og folk til å fylle disse.

Tugwell mener også man må se på hvilke utdanninger som kan gi den ønskede kompetansen. Overfor Altaposten påpeker hun at man ikke bare må fokusere på det som skjer offshore, men også sikre gode folk for alle de funksjonene som skapes rundt en virksomhet på sokkelen. Det er gjerne på land at de store ringvirkningene for lokalsamfunnene kommer, sier hun:

– Statoil har signalisert at de vil åpne for å dele opp ulike typer kontrakter slik at også lokalt næringsliv skal komme i betraktning. De er opptatt av å få prisene ned og også kunne benytte seg av lokale selskap, sier Origo-direktøren.

Hele Barentsregionen

Trond Einar Persen fra oppvekst- og kultursektoren i Alta kommune arbeider for tida med et eget Barentsprosjekt, der tanken er å kunne skaffe kompetent arbeidskraft på tvers av grensene i Norge, Sverige, Finland og Russland gjennom et eget interreg-program.

– Alta har blitt en såkalt realfagskommune og satser bevisst på dette. Fra neste år kommer det matematikk inn i barnehagene og jeg mener det er viktig for de ungene som skal bli lærlinger i kanskje 2035. Alle kan lære seg matte, det krever bare en ekstra innsats for å få det til, sier Persen.

Med på konferansen forrige uke var blant annet studenter og lærere fra ingeniørutdanningen i Alta, lærere fra videregående skole som underviser i realfag, næringssjef Jørgen Kristoffersen, leder av Alta næringsforening Kjetil Kristensen, samt representanter for NAV, Aksis og Karriere Finnmark.