Den private barnehagen Nuortamielli Barnehage AS i Kautokeino, mener kommunen holder tilbake flere millioner kroner i tilskudd fra 2011 og til i dag. En rekke klager fra barnehagen på saksbehandlingen i kommunen ligger til avgjørelse hos Fylkesmannen i Finnmark.

For mye eller ikke

Barnehagens styre mener kommunen ikke kan vise til hvordan de beregner tilskuddet til den private barnehagen og har derfor klaget kommunen inn for Fylkesmannen en rekke ganger. Håkon Hansen, som er en av medeierne i den private barnehagen, forklarer saken slik:

– I perioden 2011 til 2014 fikk vi hvert år bare et brev med vedtak om hvor mye vi skulle ha i tilskudd for aktuelle år. Vi fikk ikke fremlagt noen beregninger for hvordan kommunen hadde kommet frem til tilskuddets størrelse. Vi klagde på dette gjentatte ganger, uten at det førte til noe. Så i 2014, etter en ny klage til kommunen, presenterte kommunen første gang en beregning som viste at for 2014 skulle tilskuddet for oss være 1,6 millioner kroner mer en de først hadde vedtatt.

Fant ikke dokumentasjon

Kommunen vedgikk samtidig at de ikke fant noe dokumentasjon på hvordan beregningene var gjort for 2011, 2012, 2013 – og kommunen bestemte seg for å gjøre disse beregningen på nytt, opplyserHåkon Hansen. Han slår fast at kommunen i 2015, etter mye frem og tilbake, var klar med beregningene. Da viste de kommunale utregningene at barnehagen hadde fått for mye utbetalt i tilskudd.

I strid med loven?

– De hevdet at det for årene 2011 til 2014 var utbetalt to millioner kroner for mye. Vi klagde på dette vedtaket og beregningene, da vi mente at disse var mangelfulle i forhold til barnehageloven og forskriftene for likeverdig behandling av private barnehager. De hadde trukket foreldrebetalinger dobbelt, noe som reduserer kostnadene til de kommunale barnehagene urettmessig, etter vårt skjønn. For 2011 hadde dessuten kommunen redusert kostnadene for kommunale barnehager generelt med 20 prosent, med begrunnelse i at kommunen er på Robek-lista og derfor må spare på utgifter. Når kommunen reduserer kostnadene i kommunale barnehager, reduserte de tilskuddet til private barnehager. Våre beregninger viser at kommunen urettmessig har tilbakeholdt mer enn seks millioner i denne perioden, sier Håkon Hansen.

Han mener kommunen først lot være å svare på klagen, og først når barnehagen truet med søksmål, behandlet de klagen, opprettholdt sitt vedtak og oversendte klagen til fylkesmannen.

– Fylkesmannen har opplyst oss at det blir fattet vedtak i denne saken i løpet denne uka, sier Håkon Hansen.

Flere klagesaker

Nuortamielli barnehage AS mener stadig Kautokeino kommune ikke følger lover og regler. En klage gjelder tilskudd for 2017. I denne saken er det allerede fattet et vedtak av Fylkesmannen, der Fylkesmannen i Finnmark slo fast at kommunen feilaktig hadde redusert kostnadene til kommunale barnehager med 2,353 millioner og dermed har redusert tilskuddet til private barnehager betydelig.

Et annet vedtak som er fattet av Fylkesmannen handler om beregningen av barnetall som basis for å beregne tilskudd og heller ikke her hadde barnehagen gjort feil, kan man lese i vedtaket fra Fylkesmannen.

– Hvor mye kommune har tilbakeholdt er noe usikkert før vi får resultatet av klagebehandlingen for klagesaken for 2011-2014. Der har vi klaget mye mer utførlig, blant annet der det er snakk om dette med fellesutgifter. Kautokeino kommune og andre kommuner har som vane å definere noen utgifter som fellesutgifter, uten å spesifisere hva det er slags utgifter. Så trekker de disse utgiftene ut av kostnadsberegningen som danner grunnlaget for beregning av tilskudd til private barnehager. Ifølge barnehageloven og forskriftene for likeverdig behandling av private barnehager, skal alle driftsutgifter som gjelder barnehager i det kommunale regnskapet spesifisere og presenteres i beregningen som gjøres. Spesielt de kostnadene som trekkes ut av kostnadskalkylen, sier Håkon Hansen. Han er spent på hva Fylkesmannen vil konkludere med.

UENIGE OM MILLIONER: Nuortamielli barnehage AS mener Kautokeino kommune må begrunne vedtak om tilskudd slik at de er tråd med loven. De mener Kautokeino holder tilbake flere millioner kroner. Foto: Arkiv

Konklusjonen kommer snart

Seniorrådgiver hos Fylkesmannen i Finnmark, Liv Hanne Huru, sier til Altaposten at Fylkesmannen behandler klagesakene fra Nuortamielli barnehage AS fremmet av advokatselskapet Thommessen.

Huru sa fredag at Fylkesmannen vil være ferdig med behandlingen av saken denne uka.

– Har gjort feil

– Da skal vi ha gjort vår vurdering og komme med en konklusjon. Vi vil neppe si noe om hvor mye barnehagen skulle hatt utbetalt de angjeldende årene, men vi vil forklare hvordan kommunen skulle beregne tilskuddet. Vi har konstatert at de har gjort feil. Nå bruker vi tida på å gjennomgå de mange klagepunktene fra advokatene til Nuortamielli barnehage. De skulle hatt et vedtak for 2017 som sier hvor mye de har krav på, men den klagen vi behandler nå, går på tilskuddsberegningen og satsene for 2011, 2012, 2013 og 2014 og dette er ikke klart ennå, sier Huru til avisa.

Ingen kommentarer

Beregningene som er gjort fra Fylkesmannen over hvor stort tilskudd kommunen skal betale, mener Nuortamielli barnehages styre beløper seg til 6,9 millioner kroner. Kautokeino kommune har ikke gjort nytt vedtak for 2017 etter at Fylkesmannen opphevet vedtaket om tilskudd som var gjort, der kommunen hadde bestemt at summen skulle være drøyt fire millioner kroner.

Til Altaposten svarer Valio at denne saken skal enhetsleder for kultur og oppvekst, Bodil Utsi Vars, svare på.

Avdelingsleder Britt Ørnebakk i Kautokeino kommune svarer på e-post: «Saken er til behandling hos Fylkesmannen, og vi venter og forholder oss til det svaret vi får derfra. Utover det har vi ingen kommentar nå.», skriver avdelingslederen.