Den godt voksne kvinnen fra Kautokeino måtte nylig møte i Indre Finnmark tingrett.

Bakgrunnen er at hun som hjelpeverge ved i alt seks forskjellige anledninger overførte til sammen 370.000 kroner til seg selv og en annen slektning. Det var ikke gitt samtykke for overføringene av vergemålsmyndigheten, og det fantes heller ikke noe annet avtalemessig grunnlag for overføringene, heter det.

Overføringene fant sted i perioden 23. desember 2013 til 18. august 2014 i Kautokeino, fremgår det av dommen fra Indre Finnmark tingrett.

Erklærte seg ikke skyldig

I retten forklarte kvinnen at hun har gjort dette med vilje slik at midlene kommer familien til gode og ikke kommer i «fremmedes hender».

– Hun hadde planer om å overføre enda mer slik at midlene ble gjevnt fordelt mellom henne og slektningen, ble det forklart.

Dømmes

I rettens vurdering heter det at det er ikke tvilsomt at overføringene er å anse som større beløp og at fylkesmannens samtykke kreves.

– Retten er således av den oppfatning at alle vilkårene for domfellelse er til stede, og at tiltalte skal domfelles, heter det.

Kvinnen ble av tingretten dømt til å betale tilbake pengene til kvinnen hun var verge for. Hun må i tillegg sone fem måneder i fengsel for underslaget.