I jakten på en ny leder som kan holde tømmene i Finnmark Ap har Altaposten ved to anledninger fått Nils Edvard Olsen (69) fra Kirkenes trukket fram som en type leder fylkespartiet nå har behov for.

– Nils Edvard har vist at han kan stå oppreist gjennom stormfulle tider, men enda viktigere er at han har egenskaper som kan samle Finnmark Ap etter år hvor konfrontasjon og splittelse har preget partiet, synser en i Alta Ap.

– Alta har jo de siste dagene ikke akkurat opplevd støtte fra Sør-Varanger-miljøet?

– Nils Edvard har flere år bak seg i Alta, og kjenner næringslivet i byen svært godt. Han vet i motsetning til de som har styrt Finnmark Ap at veksten og næringslivet i Alta ikke er en trusssel mot resten av fylket, men tvert om vil være viktig for å utvikle hele Finnmark. Han ville blitt bra for Alta, men først og fremst ville Finnmark Ap og hele fylket nydt godt av å få han inn som leder.

– Min tid over

Selv har den tidligere ordføreren i Sør-Varanger ikke tenkt tanken på at han skulle bli lansert som ny leder i fylkespartiet.

– For å være ærlig, den tanken har ikke slått meg. Når det er sagt er det veldig hyggelig å bli nevnt i en slik sammenheng, men jeg må nok si at sjansen til at jeg hadde svart ja om forespørselen skulle ha komme, er veldig liten. Hadde den kommet for noen år tilbake kunne det ha vært min tid, men nå...?

Han forteller at partimedlemskapet betales punktlig, og at han nå og da stiller på partimøter i hjembyen. Ut over det har politikken blitt lagt vekk for en sterkt engasjement i næringslivet. Ifølge proff.no innehar Nils Edvard Olsen 11 ulike roller i ulike næringslivssammenhenger. Spesielt innenfor samvirkebevegelsen har Olsen satt sitt preg og har flere tunge verv.

Tror på Helga

I media har flere kandidater til det ledige ledervervet blitt lansert. Finnmark Dagblad/Finnmarken har trukket fram Porsanger-ordfører Aina Borch, tidligere toppolitiker Helga Pedersen som nå er sauebonde i Tana og Ulf Tore Isaksen fra Alta. Isaksen har sagt seg uaktuell, mens Pedersen og Borch ikke utelukker at de kan bli kandidat.

– Jeg kjenner ikke Helga Pedersen spesielt godt, men alle er enige om at hun er en dyktig politiker. Rent umiddelbart er min reaksjon at hun kan være en samlende kandidat, sier Altas Ole Steinar Østlyngen.

Overfor Altaposten sier Ulf Tore Isaksen at lysten til å gjøre en jobb for Arbeiderpartiet er svært stor, men at verken Sparebank1 hvor han er banksjef eller Finnmark Ap ville være tjent med dersom han skulle blitt ny leder av Finnmark Ap.

– To så omfattende verv innen jobb og politikk ville neppe gått. Det ville heller ikke vært uproblematisk å inneha to så profilerte roller, så for både banken og Finnmark Ap så tror jeg det er best å slå fast at jeg ikke er kandidat, sier Isaksen til Altaposten.