Porsanger-ordfører Aina Borch var den som fikk ansvaret med å lede valgkampen for Finnmark Ap. Valgkamplederen har i etterkant av valget ikke gått ut med noen selvkritikk etter et historisk dårlig valg i Finnmark, og det mange karakteriserer som et rent katastrofevalg for Ap i Alta.

Sammen med fire andre ordførere i Finnmark hadde Borch et leserinnlegg rundt det mange peker på som hovedårsaken til valgresultatet i Alta, Finnmark Aps holdning til sykehuskampen i Alta. Innlegget ble publisert på dagbladet.no først, senere ble det også sendt til Altaposten. Innlegget har skapt sterke reaksjoner blant politikere og folk i Alta.

– Like utrolig er det at de prøver å kjøre fram Aina Borch som ny leder av partiet. Som valgkampleder har hun vært med på å kjøre partiet i grøfta. Nå behøver man andre personer for å bygge partiet opp og føre en politikk som tar folk på alvor, skriver en aktiv og sentral Ap-politiker i Finnmark i en skriftlig oppsummering rundt valgresultatet og leserinnlegget fra Borch og co.

Katastrofevalg for Ap

I Alta oppnådde Ap 16 prosent oppslutning ved årets valg, «normalen» har vært resultater opp mot 40 prosents oppslutning. Partiet har også hatt rent flertall i Alta ved lokalvalg. Fylket sett under ett fikk Ap 28 prosent, det dårligste valgresultatet etter krigen.

– Har resultatet noen sammenheng med kvaliteten på valgkampen?

– FAp evaluerer valget, blant annet har vi hatt en første evaluering i styret, i tillegg involverer vi medlemmene våre bredt. Svarene peker på at årsaken både heftes til blant annet nasjonale trender, enkeltsaker som sykehussaken og for utydelig formidling av budskap. Noen mener FAp skulle møtt velgerne i Alta. Andre støtter strategien som ble valgt, og som knytter seg til enstemmige årsmøtevedtak i FAp, svarer valgkampleder Aina Borch.

Vil bli leder

Overfor Altaposten gir Aina Borch ingen signaler på at valgresultatet og kritikken rettet mot valgkampen til Ap, gjør at det er mindre aktuelt å ta framtidig ansvar for partiet.

– Finnmark Ap har som alltid en ryddig prosess til valg av styre. Representantskapet i oktober skal velge valgkomite, og årsmøtet i mars skal gjøre det endelige valget på styresammensetningen. Jeg har sagt til ifinnmark at jeg stiller meg til disposisjon om jeg blir spurt. Så er det opp til partiet å avgjøre hvem som egner seg best som ny leder, forklarer Ap-ordføreren fra Porsanger som hadde ansvaret for partiets valgkampstrategi.

Nedsnakket Alta

Altaposten har snakket med en rekke Ap-velgerne i Alta, hvor mange i år valgte å stemme på andre parti i ren protest. De vi har snakket med reagerer på det de oppfatter som en arroganse fra ledelsen i Finnmark Ap i forhold det lokale engasjementet for akuttilbud og fødeavdeling.

Ifølge velgerne vi har snakket med oppfatter flere at det pågår en nedsnakking av Alta, og spesielt reageres det på at flere sentrale Ap-politikere har omtalt Alta som både gjøkunger og gribber.

Borch er ikke enig i at dette er en korrekt beskrivelse av hva som skjedde under valgkampen.

– Dette har jeg ingen formening om. Du viser til et følelsesmessig engasjement og en tolkning jeg ikke har kunnskap til å uttale meg om.

 – Hvorfor har ikke Ap-ledelsen tatt avstand fra blant annet Kjetil Hanssens angrep på Alta, fremmet i et leserinnlegg som kom før valget?

– Ledelsen i FAp har ingen instruksjonsmyndighet overfor partiledere, medlemmer eller andre. I denne saken har både partiveteraner, kommunestyrerepresentanter og partiledere ment mye både om Alta og Finnmark Ap.

Posisjonering

Leder i Alta Ap, Steinar Karlstrøm, avviser at det pågår en maktkamp i Finnmark Ap. Han beskriver det som at det «er ro i båten». Samtidig har andre sentrale personer i Alta Ap, blant dem Bernt Berg, allerede for ett år tilbake advart mot et spill der sittende ledelse i Finnmark Ap aktivt var ute for å sikre seg posisjoner og makt på en udemokratisk måte. Ansettelsen av partisekretær Lill-Tove Ottesen på bekostning av Thorbjørn Jungård fra Alta ble mottatt med overraskelse av blant andre Bernt Berg i Alta Ap:

– Jeg har ikke vært involvert i ansettelse av partisekretær, og har for øvrig ingen kommentar til spekulasjonene som går rundt dette, klargjør Aina Borch.

 – Fra flere hold blir du, Ingalill Olsen og noen til plassert i et «Hammerfest-miljø». Finnes det «løpegutter og løpejenter» for en pro Hammerfest-ledelse av Finnmark Ap?

– I dette bildet bygger du opp under at det er en konflikt mellom Alta og Hammerfest. Hva med å snu spørsmålet å være for en pro helhetlig og god utvikling i hele Finnmark, spør Borch.