Leder i Alta Ap, Steinar Karlstrøm, vil ikke ha fokus på dok-8-forslaget som kommer opp i Stortinget i høst. Han mener det kun handler om én ting: om de fire partiene bak den blå-blå regjeringen vil stå ved garantien til velgerne om time-out og en helhetlig utredning.

Han er ikke villig til å bruke tid og krefter på hvorvidt stortingsgruppa til Ap vil stille opp for Alta Ap og sikre en helhetlig utredning av strukturen:

– Det er uinteressant hvordan Ap-gruppa stemmer til dok-8-forslaget. Glem dok-8-forslaget om utredning. Landet bygges ikke på dokument-8-forslag, men på en helhetlig politikk. Ikke minst vil det være viktig for et utkantsfylke som Finnmark hvordan vi klarer å påvirke en helhetlig politikk.

– Viste seg ikke

Fra flere hold blir det overfor Altaposten påekt at partilederen og 3. kandidaten ikke viste ansikt overfor velgerne i Alta på de to avholdte markeringene av kravet om lokalsykehus.

Karlstrøm var ikke alene om å la være å benytte muligheten til å møte de mellom 7.000 og 10.000deltakerne i sykehus-toget. Ingen av ledelsen i Finnmark Ap, eller noen av toppkandidatene var til stede i Alta under markeringene. Ifølge kilder i Alta Ap var verken Ingalill Olsen eller valgkampleder Aina Borch én eneste gang i Alta på valgkampoppdrag.

– For egen del gikk jeg tidlig ut og støttet folkekravet om utredning og ga klart svar på at jeg ville stemme for dersom jeg kom inn på stortinget, påpeker imidlertid Karlstrøm, som tror at det kan være litt av forklaringen til at han fikk mest stryk av samtlige under valget i Finnmark.

Raser mot innlegg

Vedkommende peker på en pågående maktkamp hvor Alta-regionen ved enhver anledning har tapt. Nå holder det ikke med allianser mot Alta internt i Ap, men man trår også over til borgerlig side og Høyre for å ramme Alta, påpeker Ap-politikeren.

– Innlegget i Dagbladet om sykehus og valgkampen undertegnet fem ordførere er spekket med faktafeil. Innlegget er sikkert godkjent sentralt i Ap. Aina Borch, som en av underskriverne, sitter tross alt i landsstyret. Innlegget forsøker å gi et grunnlag for partiet sentralt til å avvise dok-8-forslaget om utredning. Av samme grunn er to Høyre-ordførere i Finnmark med på leserinnlegget. Høyre sentralt har sikkert også støttet innlegget. Så i denne saken går man altså til politiske motstandere for å sikre at det ikke blir utredning og fakta på bordet. Kampen mot Alta er blitt viktigere enn alt annet.