I Alta er han en av Arbeiderpartiets tyngste politikere. På årsmøter og i representantskapsmøter i Finnmark Ap får alltid Ole Steinar Østlyngen forsamlingens oppmerksomhet.

Etter katastrofevalget for Ap i Alta og på fylkesnivå tar han til ordet for dramatiske endringer:

– Når Ap i Alta får tilslutning kun av 16 prosent av velgerne, og vi mister tusenvis av velgere samlet i Finnmark, ringer alarmklokkene kraftig. Får vi ikke et Finnmark Ap som har tillit også i befolkningstyngdepunktet i Finnmark er veien kort til at Alta blir varig blå, og at Finnmark blir et fylke hvor blå-blå partier råder grunnen. Med den distriktspolitikken høyresiden står for vil da distrikts-Finnmark, inklusiv Alta, rammes knallhardt, sier Østlyngen og legger til:

– Jeg har ikke brukt mye energi på å tenke hvem som bør gå, eller hvem som bør komme inn. Men på direkte spørsmål fra Altaposten kan jeg ikke benekte å være sterkt bekymret for framtiden til partiet. Med en katastrofal valgkamp som har gitt et tilsvarende valgresultat, må både lederne selv og resten av partiet stille seg spørsmålet om nye koster bør slippe til. Det gjelder først og fremst i fylkespartiet, men også i Alta Ap må spørre oss selv om vi har folkets og partikameratenes tillit.

Maktkamp

Det har over flere år pågått en maktkamp i Finnmark Ap. Den er etter valget i høst blitt veldig synlig, også utover de indre sirkler i partiet.  iFinnmark hadde nylig et oppslag der det ble konstatert at Ingalill Olsen går av. Avisen hevder det rundt valget av ny leder utspiller seg en maktkamp der Hammerfest- og Alta-miljøet står mot hverandre.

Dette bekreftes av flere sentrale kilder i partiet, både regionpolitikere og lokalpolitikere. Posisjonen til Ingalill Olsen har vært sterkt omdiskutert. Fortjent eller ikke får Olsen skylden for økt splittelse og for de mange sterke utspillene i media mot Alta og velgerne i området.

Altaposten har forsøkt å få Olsen til å kommentere kritikken som reises, og videre strategi til Finnmark Ap. Altaposten har ikke lykkes med å få partilederen i tale.

Styrer FAp

Overfor Altaposten identifiseres denne «indre sirkelen» til å bestå av leder Ingalill Olsen (Måsøy) og nestleder Alf E. Jakobsen (Hammerfest), Porsanger-ordfører Aina Borch og hennes nære politiske allierte Kjetil Hanssen, Nordkapp-ordfører Kristina Hansen og partisekretær i Finnmark Ap, Lill-Tove Ottesen samt tidligere partisekretær John Erik Pedersen (nå i jobb på Youngstorget).

I tillegg nevnes Wenche Pedersen fra Vadsø Ap, som offentlig har reist sterk kritikk av velgerne i Alta.

– Er ro i båten

Leder i Alta Ap, Steinar Karstrøm, sier til Altaposten at han ikke vil kommentere kravet om utskiftninger og endringer i ledelsen i Finnmark Ap. Han klarer imidlertid ikke med sin beste vilje se at det pågår en maktkamp i Finnmark Ap.

– I den omtalte artikkelen i iFinnmark er det trukket fram tre kandidater som angivelig skal være involvert i en intens maktkamp. En av de tre sier at han ikke er kandidat av praktiske årsaker, en annen at hun ikke er spurt og ikke tenker på muligheten og en tredje at hun kan tenke seg vervet om hun skulle bli spurt, påpeker Karlstrøm og konstaterer:

– Fra Alta sitter vi rolig i båten til Finnmark Ap. Her er ingen uro, og ingen maktkamp slik jeg ser det. Nå skal både fylkespartiet og Alta Ap evaluere et valgresultat som vi alle er enige om er altfor dårlig. Prosessene er allerede i gang. Jeg har imidlertid ingen indikasjoner på at noen i styret i Alta Ap ikke blir med videre eller er ønsket kastet.

Ole Steinar Østlyngen synes imidlertid at det er viktig at både han som aktive profilert politiker og resten av toppledelsen blir vurdert for innsatsen som er gjort.

– Valgresultatet er så langt under det som er naturlig og som kan forventes at både jeg og andre som har vært i front må spørre oss selv; hva har sviktet? Har vi kommunisert budskapet for dårlig ut, eller er det noe feil med budskapet. For å si det forsiktig; fylkespartiet har i alle fall i denne valgkampen ikke gitt velgerne i Alta noen god grunn til å stemme Ap.