Med fare for å slite ut begrepet «signaturbygg», må nok Sparebanken Nord-Norges bygg i Alta sentrum kunne legges inn i denne kategorien. Etter nesten 40 år på hjørnetomta i kvadraturen i Alta sentrum, skal banken selge bygget sitt. Det er rett og slett ikke stort nok for moderne bankdrift.

– Vi har to valg; enten bygge en ekstra etasje, eller finne helt nye lokaler. Vi har valgt det siste, og bankbygget blir derfor lagt ut for salg, opplyser banksjef Ulf Tore Isaksen.

Overtar treningssenter

Han tar nesten 40 ansatte med seg og flytter til motsatt ende av kvadraturen. Fra mai skal det pushes lån der det i dag pushes vekter, i lokalene som Spenst har i dag i A12. Spenst flytter ut, og dermed blir 1250 kvm ledig i første etasje fra 1. januar. Etter fire måneder med ombygging flytter banken inn. Da kommer også SNN-eide Regnskapshuset opp fra Bukta med sine 18 ansatte.

– Vi er på overtid i forhold til samlokalisering med Regnskapshuset. Når de er på plass sammen med oss er vi et komplett finanshus med rundt 40 ansatte, beskriver banksjef Isaksen.

Vinduer og åpne rom

Avdelingsleder Cathrin Pedersen i regnskapshuset sier det var jubel blant de ansatte da de fikk høre at de neste år flytter til tidsriktige lokaler i Alta sentrum og får felles lokaler og felles kantine med de andre ansatte i SNN i Alta.

– Dette er noe vi alle ser veldig fram til, sier Pedersen.

Også Daniel Andre Adamsen i eiendomsmegleravdelingen er klar på at dette er det riktige grepet for banken.

– Vi kunne nok blitt i dagens bankbygg og modernisert det, men det vil aldri bli så bra som det vi får i A12, sier Adamsen,

Banktrioen trekker fram de store vindusflatene, store, åpne rom, mulighetene for to innganger og stor kantine med plass til alle som argumenter for å flytte møbler og ansatte til motsatt side av sentrum.

Tror på flere ansatte

– Det blir en mer åpen bank og lettere for kundene å komme i kontakt med menneskene som jobber hos oss. Vi har lyst til å åpne enda mer mot samfunnet, det blir store vindusflater og rom for både kaffe og konserter i samarbeid med andre aktører i Alta. Vi skal bruke samfunnsmidlene våre rundt de nye lokalene, til å få mer aktivitet og liv i sentrum. Vi ønsker å ta en aktiv rolle i Alta, og skape ny energi rundt bygget, beskriver Isaksen.

– Banknæringen treffes hardt av digitalisering, er dere ikke redde for at dere om fem år er mange færre ansatte og dermed sitter med tomme lokaler?

– Strategien vår er at vi skal være tilstede lokalt, og skal vi lykkes så må vi legge til rette for det. Det er ikke noe tema at vi skal være færre, vi blir heller flere. At vi flytter for å bygge en enda sterkere organisasjon er et viktig signal til Alta, mener Isaksen.

Stort potensial

Når banken flytter ut og selger bygget, åpnes det en mulighet for lokale investorer.

– Potensialet til tomta og bygget er stort, enten man ser bygget isolert eller i sammenheng med byggene rundt. Det fins helt sikkert folk i Alta som er sugen og sulten på å utvikle området, spår Pedersen.

Eiendomsmegler Adamsen sier han ikke vil spå hvilken sum eiendommen blir solgt for, men konstaterer at god teknisk standard og flott beliggenhet vil trekke prisen oppover.

Opsjon på mer

Eiendomsutvikler Kenneth Strifeldt eier første etasje i A12 sammen med Andreas Hegg. Duoen har Spenst inne i sitt tredje år i en tiårskontrakt, og Strifeldt sier han beklager at Spenst nå føler at de må flytte ut.

ATTRAKTIV: Inni A12, i hjørnet av Alta sentrum, går man fra å pushe vekter til å pushe lån. Når banken flytter inn blir kantina i sokkeletasjen tatt i bruk. Foto: Vidar Kristensen

– Spenst har skapt liv og røre i bygget til langt på kveld, og blir savnet. Men samtidig er vi veldig fornøyd med at SNN har valgt oss. Det er mildt sagt en solid aktør, og at de flytter inn i A12 viser seriøsiteten og kvaliteten til bygget, mener Strifeldt.

Banken får opsjon på å leie de 400 kvadratene i tilstøtende lokale, der Manuell Terapi holder hus midlertidig. Dette lokalet skal ominnredes til kontor.

– Vi har ambisjoner om å vokse, så man skal ikke se bort fra at vi tar i bruk denne opsjonen, sier Isaksen.