Fire av ti fjøs i Norge sliter med to sykdommer som er potensielt livstruende for kalver, og som er en liten økonomisk katastrofe dersom hele besetningen blir slått ut samtidig. Viruset BRSV er RS-virus for storfe, mens BCoV gir akutt diarè.

I en undersøkelse som er gjort for å kartlegge omfanget av sykdommene i Norge, er det gjort svært få funn som indikerer at dyr i Troms og Finnmark har vært i kontakt med virusene.

– Dette er ganske unikt, også internasjonalt. Et realistisk mål er at de to fylkene blir «grønne», det vil si fri for sykdommene, sier veterinær Harald Holm i TINE.

Sykdommene påfører særlig kalver lidelse og død, og koster årlig norske bønder ca 150 millioner kroner.

Farsott i fjøsene

Nå er Finnmark/Troms og et område på Jæren plukket ut i et prosjekt som skal føre til at utbredelsen av de to virusene reduseres.

Området på Jæren er verst rammet i landet, mens virusene nesten er fraværende i Finnmark og Troms. De to områdene er i hver sin ende av skalaen.

– For noen år siden opplevde bøndene i Alta at corona-viruset spredte seg hurtig og herjet stygt i mange besetninger. Det kostet bøndene masse penger. Når virusene treffer ei ku vil den ikke kunne få kalv det året og melkemengden går kraftig ned. En normalbesetning på 25 kyr vil levere 40.000 liter mindre melk, og det betyr flere hundre tusen i tapte inntekter for bonden, beskriver Holm.

– Den gangen i Alta var det en kalv fra Trøndelag som brakte smitten med seg, og om du spør bøndene her hvordan det var så vil de svare at det var en ordentlig farsott. Det var dødsfall på dyr den vinteren som følge av virussmitten, legger han til.

Grønne fylker

På et infomøte i Alta tirsdag møtte halvparten av melkebøndene i kommunen opp. Holm håper og regner med at samtlige bønder i Alta og resten av Finnmark, samt i Troms, blir med i prosjektet som i første omgang skal redusere virusenes utbredelse, og i beste fall gjør fylkene helt grønne.

– Bøndene skal ta jevnlige prøver, som analyseres og fører til tiltak, opplyser Holm.

Smitten kommer langveisfra gjennom kjøp av dyr som transporteres, og er i tillegg kortreist på fjøsvandrere; servicepersonell, dyrleger, avløsere og naboer.

Får man utryddet virusene oppnår man bedre dyrevelferd med friskere og mer robuste dyr, man reduserer bruken av antibiotika på kalv med 75 prosent, forebygger antibiotikaresistente bakterier og unngår store inntektstap for norske melkeprodusenter.