Barneavlastninga i Alta har levd en omflakkende tilværelse i til dels dårlige bygg med svært mange utfordringer for både brukere og ansatte. I går spanderte kommunen smørbrød og bløtkake, kaffe og saft på ansatte, foreldre og entreprenører da det nye bygget til 24 millioner kroner ble offisielt åpnet med omvisning.

Fantastisk

– Dette er en gledens dag for brukerne, for foreldre, for ansatte og for oss som styrer helse og sosialsektoren, sa hovedutvalgsleder Kristin Jensen da hun åpnet den nye barneavlastninga i Alta. Bygget har plass til totalt åtte barn på avlastning til en hver til og det er i tillegg til enkeltrom for hver av de åtte også rigget til to mindre leiligheter beregnet for dem som trenger lengre opphold enn bare en kortere avlastning. Nybygget har egen administrasjonsavdeling og garderober, det er store fellesarealer og det er et flott og handicaptilpasset kjøkken. Bygget har eget vaskeri og egne tekniske rom for det som hører hjemme der.

Avlastningsenheten for barn med ulike typer funksjonshemming ble etablert i Alta i 2000. Kommunestyret besluttet i 2012 at det skulle bygges nytt og i går kunne nybygget åpnes etter bare åtte måneders byggetid.

– Bygginga har skjedd innenfor tidsplanen og innenfor budsjettet, sa hovedutvalgslederen før hun satte avdelingsleder Anita Prebensen i sving med å vise rundt.

Tilskuddsordninger

Kommunalleder John Helland i avdelingen for helse- og sosialsaker i Alta kommune slo fast at bygget ble flott og funksjonelt og det faktum at alt er hentet på øverste hylle skyldtes de gode tilskuddsordningene for denne typen av bygg fra Husbanken.

Blant annet er det opparbeidet et svært flott uteareal med grillhytte, lekeapparater og ulike muligheter for aktiviteter. Helland testet selv sklia på utsiden av bygget, men passet på å gjøre dette når fotografen var opptatt på annet holdt.

– Jeg har på en måte kvalitetssikret den og det mens verneombudet sto og så på, flirte Helland. Sammen med de ansatte mer eller mindre strålte han om kapp med sola, før det var tid for snitter, kaker og kaffe.

– Sannelig ikke hver dag man får mat betalt av arbeidsgiveren, spøkte kommunallederen.

Et flott oppdrag

Anleggsleder Andreas Jørgensen for Peab Bjørn Bygg,  som har vært entreprenør er godt fornøyd med byggeprosessen og samarbeidet med  kommunen. Det synes han har gått på skinner.

– Vi synes et slikt bygg er veldig bra for oss å få bygge, vi kaller oss Nordens samfunnsbygger og vi er fornøyde når oppdragsgiver er fornøyd. Anbudet vårt var på 24 millioner kroner og vi har løst dette på en måte slik at kommunen synes de har fått mye for pengene og da skal vi være fornøyde, sier Jørgensen.

John Helland er mye godt enig med anleggslederen.

– Vi har fått mye for pengene og det er fordi vi har gode tilskuddsordninger, sentrale ordninger som sikrer oss mye for pengene når dette er godt planlagt. Uteområdet er ansett som viktig fordi brukerne skal få testet grenser og brukt sansene sine, sa John Helland.

Anita Veiseth i Verte arkitekter som har hatt ansvaret for uteområdet, sier et godt gjennomtenkt prosjekt har resultert i et spennende resultat.

– Her har man sagt at man skal bygge noe spesielt og det spesielle med dette er at man også har gjort det, ikke bare snakket om det. Her er det nå skapt gode utearealer for fysisk aktivitet for brukerne og gjennom diskusjon rundt hvordan man løser dette har man etter mitt skjønn fått utearealet til å fungere som en helhet, sa Anita Veiseth.