IoT, «Internet of things» – «tingenes internett» har lenge vært regnet for å være det neste teknologiske spranget som får virkelig stor effekt på livene våre. Alt fra hele bygninger og kjøretøy til knøttsmå hverdagsobjekter kan nemlig kobles opp mot internett, for så å overvåkes, analyseres, oppdateres, endres og styres via nett.

IoT i praksis

Den pågående revolusjonen i måten vi bruker internett på er det fullt mulig å gjøre god business på, også for små, lokale bedrifter. Det er TIALTA-gründer Jørn Roar Pedersen i ferd med å bli et levende bevis på.

Ideen er enkel; ved hjelp av forskjellige sensorpakker og tilhørende programvare kan han tilby overvåkning av alt fra lokale vær- og vindforhold til forbruk og slitasje. Dette skjer live, samtidig som datamengdene også lagres og analyseres.

– Jeg har i første omgang siktet meg inn mot oppdrettsbransjen. Her tilbyr vi allerede i dag et universelt rammeverk for sensorteknologi. Vi har kontrollere vi kan putte på både eksisterende og nye sensorer eksempelvis på et foringsanlegg, hente ut datastrømmen og presentere dette grafisk på slik som selskapet måtte ønske, i sanntid. Vi samler inn og distribuerer data hvert eneste sekund, og sender det til kunden eksempelvis via mobilen. Dette er «tingenes internett» i praksis, sier Pedersen, som vil ha omsatt for «en millionsum» på IoT-teknologi ved utgangen av året.

Etter at han deltok på «Norges råeste vekstprogram» Accel i fjor, har selskapet begynt å sette seg. Mye takket være et samarbeid med et annet spennende Alta-selskap, Sensorfabrikken, kan han levere egenutviklede komponenter.

– Sammen har vi utviklet en kostnadseffektiv kontroller, basert på IoT-teknologi – som vi mener er markedsledende på pris. Vi har ikke har noen mellomledd å forholde oss til, det gjør at vi er billigere enn andre.

Foreløpig er det ingen produkter som er blitt store nok til å masseproduseres, men det øker på med oppdrag:

– Det er blitt såpass mye å gjøre at jeg har kunnet gå til min første ansettelse. Vi to opererer ut fra Alta. Men det ligger muligheter over hele landet, både innen oppdrettsnæringen og i andre næringer, så jeg er på jakt etter samarbeidspartnere, opplyser han.

– Privatmarkedet er stort, med strømstyring, overvåkning, ytterdørkontrollere og slikt. Tenker du å satse i disse baner?

– Nei, privatmarkedet er stort men veldig konkurranseutsatt. Jeg tror man som en såpass liten aktør er nødt til å finne sin nisje, og satse for fullt på denne. Det har jeg gjort, og responsen i markedet jeg opererer i er foreløpig god. Det eneste jeg angrer på foreløpig er at jeg ikke gikk løs på dette da jeg først begynte å tenke i disse baner, for snart fem år siden, sier han.

– Det finnes store muligheter, også for små, lokale selskap, ikke minst om man er tidlig ute og treffer en nisje. Vi har hatt noen som har gått foran og vist at det går an. Se hva Bjørn Tore Hagberg og SmartDok har fått til. Det er til stor inspirasjon for oss andre som har ideer vi vil satse på, sier han.

Finnes allerede

Under LINK-konferansen var temaet «internet of things» satt opp i forbindelse med den innledende workshopen onsdag. Og nesten som et svar til Pedersen brukte CEO Bjørn Tore Hagberg i SmartDok godt med plass på «tingenes internett» i sitt foredrag.

Hagberg påpekte, som Pedersen, at mulighetene er enorme innen teknologinæringer, herunder IoT. SmartDok-gründeren tok framtidens husbygging som eksempel, der en rekke teknologiske nyvinninger er i ferd med å gjøre både planlegging, søknadsprosess, bygging og etterkontroller både enklere, raskere og bedre enn i dag. Alt knyttet sammen rundt digitale, høyteknologiske tjenester som finnes eller er under utvikling i dag.