Ordningen med pengetilskudd til flyktninger som skal ta førerkort står i fare for å bli fjernet. Forslaget fremmes for hovedutvalget for helse og sosial neste uke.

Lappen foran mat

Når flyktninger skal ta førerkort er det såpass kostbart at stønad til livsopphold brukes til å skaffe seg lappen, mens det blir lite igjen til mat og husleie.

Hovedutvalget får spørsmålet om fjerning av "førerkorttilskuddet" på 6.000 i fanget. I 2001 besluttet Alta kommune å gi 6.000 kroner i tilskudd til førerkortopplæring for bosatte flyktninger. Nå mener NAV dette skal bort, for at Alta kommune skal spare penger.

Da tilskuddet i sin tid ble opprettet kostet det rundt regnet 12.000 kroner å sikre seg førerkort. I dag beløper kjøreopplæring seg til mellom 20.000 og 30.000 og et tilskudd på 6.000 kroner dekker dermed bare en liten del.

Vurderes fjernet

I saksframlegget til hovedutvalget heter det: "Penger som skal gå til livsopphold og husleie for seg og sin familie, går til kjøreopplæring. Dette fører til at brukere søker om økonomisk sosialhjelp, for å kunne dekke sine nødvendige utgifter for å leve og bo, noe som betyr at kommunen påføres ekstra kostnader." NAV Alta vurderer derfor at økonomisk hjelp til førerkort for flyktninger i Alta bør fjernes.

"NAV Alta vurderer at brukere må selv finansiere sin kjøreopplæring, ut fra om de har behov for førerkort, og om de har økonomi til dette.", heter det i vurderingen forut for hovedutvalgets behandling av saken.

Krav til botid

Da hovedutvalget i 2001 besluttet å opprette en slik støtteordning var det vilkår knyttet til tilskuddet om minimum botid i Alta på et halvt år og minst ett år dersom det var kvoteflyktninger fra FN som ble direkte bosatt i kommunen. Ytelsen på 6.000 kroner kunne bare gis en gang og det ble krevd tilfredsstillende norskkunnskaper, dokumentasjon på gyldig opphold og ytelsen gjaldt kun hvis flyktningen ikke selv hadde økonomi til å klare utgiftene til førerkort.