Tommy Berg frykter at avstanden mellom politikere og folk i Alta vil bli stadig større dersom det ikke tas grep.

– Mitt forslag er å innføre et «politikertorg» der alle partiene som er representert i kommunestyret er på plass for å møte folk. De skal ikke selge ut sine ideer og vyer, men være der for å lytte til innbyggerne. Det kan være de som opplever at søknad om fradeling og bygging stopper opp i byråkratiet, eller at en har næringsetablering på gang som man ønsker å få informert politikere om. Eller det kan være forhold innen helse og skole hvor politikere kan gjøre en forskjell, forklarer Berg.

Ønsket er et «politikertorg» der gode ideer og løsninger som har grodd fram på grasrota kan presenteres for politikerne, enten i plenum eller i mindre grupper, alt etter ønske.

Ikke gratis

Den nylig avgåtte lederen i Alta SV ser på det som svært viktig for demokratiet at det kan skapes nye og mer uformelle kanaler mellom grasrota og politikerne.

– Vi politikere skal være folkets tjenere. Det er urealistisk å tro at vi gjennom en slik møteplass kan ordne opp i alle problemer, eller få utvikling i alle sakene som blir tatt opp. Men det vil for folk være en mulighet til å få politikerne i tale, og jeg er helt sikker på at det også vil oppleves som en styrke for oss folkevalgte å han en slik kanal ut til folk, påpeker Berg.

– Men politikertorget blir vel kun et redskap for posisjonen?

– Nei, i så fall vil det være mislykket. Selvsagt må kommunens toppolitikere fra både posisjon og opposisjon være der. Vi må legge til rette slik at alle parti i kommunestyret kan være representert på politikertorget. Det vil koste noen kroner i frikjøp, og i leie av lokale. Jeg tror det vil være en god investering.

Gatas parlament

SV-politikeren vil lansere forslaget ved neste høve, når ordfører-partiene møtes. Dersom han får respons her, noe han både tror og håper på, er neste steg å få ordningen vedtatt i forbindelse med behandlingen av budsjettet for 2017.

– Det er ikke gratis, og ordningen må gjøres ordentlig om vi først bestemmer oss for å gå for den. Ikke minst må vi markedsføre den på forhånd overfor folk og finne gode praktiske løsninger.

– Hvor vil du ha politikertorget?

– Jeg tror ikke rådhuset og kommunestyresalen er riktig lokalisering selv om det vil være enkelt å organisere det her. Alta sentrum tror jeg ville være bedre. Vi må møte folk der de er. Jeg synes lokaldemokratiet tapte mye da samvirkekafeene i øst og vest ble borte. Her var det mange politikere som fikk muligheten til direktekontakt med velgerne. Det var ikke for noe at kafeen på Elvebakken gikk under navnet gatas parlament. Vi får aldri det tilbake, men vi må se på andre muligheter for å ha tettere kontakt med folket, sier Tommy Berg.

Fungerer i Stavanger

Flere andre byer i Norge har innført «politikertorg». En av byene som har fått dette til å fungere er Stavanger. Her er det «politikertorg» rundt fire ganger i halvåret. Møtestedene varierer og det rulleres mellom flere. Et av stedene politikertorget avholdes er på Stavanger rådhus. Her kan folk møte representanter fra alle de 11 politiske partiene i Stavanger bystyre til en uformell samtale/informasjonsutveksling.

I Stavanger har man tidsbegrenset framlegg av en sak til rundt 30 minutter. Deretter kan politikerne stille spørsmål og gi foreløpige tilbakemeldinger før de tar «saken» med seg til sine respektive partigrupper. Mange som har tatt opp saker har også fått råd og innspill om hva som kan gjøres for å få saken videre i systemet.

– Tilbakemeldingene fra Stavanger er at politikertorget har høstet stor interesse og fungerer godt etter intensjonen, sier Tommy Berg.