– Vi vil la en elev i Finnmark bruke avatar-roboten AV1 i ett år, forteller Geir Aslaksen i Eltele.

Tekonologi er i fokus på årets LINK-konferanse, og firmaet No Isolation var invitert til konferansen for å presentere den spesielle avatar-roboten.

Med kunder over hele Finnmark går Eltele nå bredt ut når de nå ønsker kontakt med en skole og skoleelev som har lyst til å teste ut roboten.

Avataren som er elevens øyne, ører og munn gjennom det trådløse nettverket eller 4G (gratis for eleven).

– Vi ønsket å ta inn en sånn og sette den ut til et skolebarn som trenger det, lokalt her i Finnmark. Og når Anna nå skulle på LINK-konferansen passet det perfekt å gjøre det nå, sier Aslaksen.

Første i Finnmark

Roboten har allerede funnet seg til rette i lokalene til Eltele. Den blinker og lyser, og følger spent med på det vi snakker om rundt bordet. Om «eieren» vil si noe og rekker opp hånda, lyser hodet rødt.

– AV1 er nå i alle Norges fylker unntatt Finnmark. Derfor er vi glade for at Eltele bidrar til at også Finnmark får en, sier Anna Holm Heide i No Isolation.

Eltele fattet interesse for AV1 allerede i fjor høst da de hørte om dens unike egenskaper og hvor godt den var blitt tatt imot andre steder i landet.

– Jeg tenkte at den må ha en kjempestor nytteverdi for en elev som har mye fravær. Da vi hørte at den ikke var kommet til Finnmark ennå, foreslo jeg at vi skaffet en slik, sier Aslaksen.

Slik kan eleven følge med

Roboten er personlig, og knytter direkte kontakt mellom eleven og klasserommet. På den måten kan eleven holde kontakt med klassen sin. Eltele kjøper eller leier roboten fra No Isolation som har utviklet den og nå har 215 slike roboter i klasserom over hele landet. I tillegg sendes den til andre land.

– Når du er ung, er det å være borte fra klasserommet i to uker veldig lenge. Det kan være veldig tungt å komme tilbake. Dessuten er det når du er barn så har du jo lyst til å være med andre og få med deg det som skjer. Nå kan de ha kontinuerlig kontakt med klassen sin, sier hun.

– Mens AV1 er på skolen og står på pulten til eleven, kan eleven følge med fra sykehus eller hjemmefra. Eleven kan følge med på alt som skjer i klasserommet. Når eleven rekker opp handa, lyser roboten rødt, forklarer Anna Holm Heide i No Isolation.

Roboten har også en hviskefunksjon når den vil snakke med de som sitter nærmest, og den kan være med i skolegården, på bursdagsfest eller skoletur.

AVATAR: Robotnavnet er AV1 (etter avatar 1), men man kan gjerne kalle den noe annet. Avataren er den syke elevens øyne, ører og munn i klasserommet. Eleven kan på den måten følge klassen sin. Foto: Kita Eilertsen

Eleven er med hjemmefra

– Eleven kan logge seg på via en app på telefonen eller nettbrettet. De kan se og høre alt som skjer rundt AV1. De kan også snakke inn, og da kommer stemmen ut av brystet på roboten, forklarer Anna Holm Heide.

– Hva synes elever og lærere om å bruke AV1?

– Det er stort sett positive tilbakemeldinger så lenge dekningen er bra, forteller Holm Heide.

Ønsker innspill

Eltele ønsker for å finne frem til en elev og en skole det passer godt for og som har lyst til å teste den ut. Også skolen og læreren må være innstilt på å ta litt ekstra vare på AV1. Allerede har Alta kommune stilt seg positive. Eltele ønsker nå innspill fra andre kommuner og skoler.

– Nå ønsker vi innspill fra flere kommuner for å finne en elev som dette kan passe godt for, sier Geir Aslaksen.