Under onsdagens kommunestyremøte ble det økonomisk debatt i lys av merforbruk første halvår. Høyres gruppeleder og påtroppende stortingsrepresentant Marianne Haukland frykter at politikerne i Alta vil trekke inn kjøpekraften fra folk flest gjennom økt eiendomsskatt.

– Vi er i en situasjon hvor utgiftene øker mer enn inntektene. Vi i Høyre vil advare sterkt mot å løse regnestykket med å redusere tjenestetilbudet til innbyggerne. Det er skummelt at vi snakker om kutt i skolen, som vi alle har lovet skal bli bedre, sa Haukland fra talerstolen og kom samtidig med en advarsel til innbyggerne i kommunen:

– Jeg liker dårlig tanken om at vi skal ha en retaksering av skatteobjektene, og snakket om øke skattesatsen med ytterligere promille.

Ikke flertall

SVs Tommy Berg var på sin side overrasket over at Haukland ga uttrykk for at det var en stemning i kommunestyret for å øke promillesatsen for folk flest.

– En retaksering av eiendomsobjektene er lovfestet til å kunne skje hvert tiende år, og dette er en helt normal utvikling. I Alta kommune kan retakseringen skje i 2019. Når det gjelder en økning av satsen på boligeiendommer har jeg ikke hørt noen ta til orde for det, og det er slik jeg opplever det ikke flertall for det i denne salen, påpekter Berg, som i et senere innlegg konkretiserte SVs holdning til eiendomsskatten.

– SV er ikke for å øke skattesatsen for boligeiendommer, men vil ha en økning av skattesatsen på verker og bruk.

SV har gjentatte ganger i perioden gjort det klart at kommunen bør tette «skatterabatten» Alta Kraftverk/Statkraft fikk i 2009. Alene vil det kunne gi rundt fem millioner kroner årlig i ekstra inntekter.

Vil merkes

Høyre og Marianne Haukland ville ikke være med å bagatellisere retakseringen som hun viste til var anslått til en årlig inntekt på 30 millioner kroner. I tillegg vil eventuelle økning av skattesatsen for bolig og verker/bruk.

– 30 millioner kroner som hentes inn i Alta-samfunnet vil merkes. Alta-samfunnet har behov for kjøpekraften fra private.

– Grei retaksering

Den bebudede retakseringen får ikke Frp på barrikadene. Det gjorde finanstalsmann for partiet, Odd Erling Mikalsen, klart da han hadde sitt innlegg.

– Retaksering er en naturlig del av det å ha eiendomsskatt. Retaksering er ikke noe Frp ikke kan stille seg bak, men vi vil derimot ikke være med å øke skattesatsen. Det vil i motsetning til retaksering bety en reell økning av eiendomsskatten for innbyggere og næringsliv, klargjorde Mikalsen.

Frp la senere inn et forslag om at eiendomsskatten ikke skulle økes, verken med økt skattesats for boliger eller næringsliv. Ap og Ole Steinar Østlyngen utfordret Frp om de ville gjøre alvor av å redusere og fjerne eiendomsskatten i Alta kommune, slik de har lovet.

– Ja, vi ønsker å redusere eiendomsskatten og tror vi skal kunne tilpasse kostnadene slik at vi har god kontroll på kommuneøkonomien uten eiendomsskatt. Helst ønsker vi nasjonale regler for utfasing av eiendomsskatten på landsbasis. Når det gjelder SV og økning av skattesatsen for  verker og bruk, er Frp av den oppfatning at veletablerte bedrifter vil kunne takle en økning, men at det finnes mange i et etablerings- og slitefase som ikke vil takle det hele like godt.