Onsdag i neste uke byr Original Film i Tromsø, Nord-Norges Arktiske Universitet og Alta kommune på en gratis visning av en ny dokumentar som handler om nordlysforskeren Kristian Birkeland.

Kunne blitt serie

Visningen skjer i forbindelse med at universitetet arrangerer en rekke arrangement under forskningsdagene som i starter i dag. I år har forskningsdagene et særlig fokus på at fysikeren Kristian Birkeland ble født for 150 år og døde for 100 år siden.

– Vi har jobbet med filmen i flere år. Birkeland har gjort så mye spennende, at vi helt sikkert kunne laget en hel serie om hans liv og virke, så det har tatt sin tid å komprimere det, til en dokumentar som varer i 54 minutter. Hvorfor den ble 54 minutter lang er grunnet NRK som har forhåndsbestilt filmen og derfor har vi måttet tilpasse lengden på bestillingen, sier produsent Mona Steffensen i Original Film.

Positive tilbakemeldinger

Alta er en av de første plassene hvor filmen skal vises.

– Den skal sendes på NRK i høst, og vi har forhåndsvist den på den norske filmfestivalen i Haugesund, samt under Nordkapp filmfestival. Tilbakemeldingene har vært veldig positive, for alle som har sett den, forteller at de har lært masse nytt om Birkeland, det være seg forskere eller de som bare vet litt om hans forskning, sier Steffensen.

Filmet på Haldde og Sudan

«Nordlysets gåte» handler om vitenskapsmannen Birkeland (1867-1917) som både var underkjent og misforstått. Han er mest kjent som mannen som løste nordlysets gåte og la grunnlaget for et av nasjonens største industrieventyr, Norsk Hydro.

– Vi filmet i vinter masse på Haldde-toppen hvor han forsket på nordlyset, så de som er fra Alta vil kjenne seg godt igjen. Vi har også filmet i Sudan hvor han forsket på et spesielt ørkenlysfenomen, sier Steffensen, som selv skal være tilstede på premieren i Alta.

– Etter filmen åpner vi opp for spørsmål. Visningen er gratis og åpen for alle som vil komme. Jeg ønsker å takke Alta kommune, Alta kraftlag og Nord-Norges Arktiske Universitet som har gjort det mulig for oss å lage denne dokumentaren, takker hun.

SPILLER NORDLYSETS FAR: Jan Gunnar Røise kler opp rollen som Kristian Birkeland. Foto: Presse

Fokus på Birkeland

Inger Elin Utsi, som er seniorrådgiver ved avdeling for kommunikasjon og samfunnskontakt på det arktiske universitet, forteller at de under forskningsdagene, som starter i dag, også skal by på et spennende seminar på Haldde-toppen hvor Birkeland startet sin nordlysforskning.

– Neste lørdag skal vi ha et lørdagsuniversitetet i spektakulære og historiske omgivelser. Nemlig på Haldde-toppen hvor Kristian Birkeland etablerte sin forskningsstasjon for å observere nordlyset. Da kommer forskeren Asgeir Brekke som skal forelese om nordlysforskningen på Haldde, sier Utsi, som påpeker at alle seminarer er gratis og åpne for alle.

– Årets tema er Verdi og Birkeland har sågar en stor verdi for altasamfunnet med hans nordlysforskning som er videns kjent over hele verden. Vi har derfor i år en rekke arrangement under Forskningsdagene som hyller fysikeren Kristian Birkeland.