Den tidligere lederen av Alta Ap mener lokalpartiet nå må stille ultimatum overfor partiet sentralt og stortingsgruppa. Etter hans syn vil et Ap som aktivt blokkerer for et forsvarlig beslutningsgrunnlag før det investeres milliarder i et nytt sykehus i Hammerfest, være dømt til å tape mange valgkamper framover.

– Feil fokus

Hos partikamerat og gruppeleder Ole Steinar Østlyngen får ikke Berg særlig håp om at stortingsgruppa til Ap vil bidra til å få et beslutningsgrunnlag på bordet før det blir lagt opp mot tre milliarder kroner i et sykehus i Hammerfest.

– En ting er sikkert. Alta Ap vil aldri gi seg. Vi skal til Oslo for å møte våre sentrale partifolk, og vi skal snakke med helseministeren. Vi har et klart vedtak fra årsmøtet i Finnmark Ap som krever utredning. For å være ærlig tror jeg likevel ikke Ap vil stemme for utredning. Mitt håp og mitt fokus nå er at de blå står ved valgløftene og da vil Alta få sitt akuttsykehus, sier Østlyngen.

Han viser til årsmøtevedtaket i 2010 og punktet om  utredning, og at han selv tok opp kravet og inviterte årsmøtet til å støtte en helhetlig utredning i 2014.

– Frykter utredningen

Berg er på sin side glad for at Bente Haug på vegne av Finnmark Ap var ærlig og avklarte hvorfor Finnmark Ap er mot et bredt og grundig beslutningsgrunnlag. I sykehusdebatten i regi av Altaposten/Alta bibliotek i forkant av valget slapp Haug katta ut av sekken. Hun og FAp frykter rådene i utredningen:

– Nei, vi kan ikke gå inn for en utredning fordi vi ikke har tro på at resultatet av utredningen vil ha noen annen konklusjon enn å legge ned sykehuset i Hammerfest.

Sa fra i 2015

Bernt Berg gikk i valgkampen 2015 ut med et krystallklart budskap; Alta Ap kan ikke leve med at det skal investeres mellom to og tre milliarder i et nytt sykehus i Hammerfest uten at det er gjort en grundig konsekvensutredning.

RADERER UT AP: Ut fra stemmetallet i 2017-valget i Alta ville vi fått Ronny Berg som ordfører. Frp ville blitt største parti med 12 representanter og Ap ville ha gått fra 11 til seks representanter. Foto: Tabell, Ole David Østli

– Når du nå gjentar budskapet og kravet om utredning, frykter du å bli satt på sidelinja i eget parti?

– Jeg er ikke lengre leder av Alta Ap, men et vanlig medlem. Min lojalitet er hos folk i Alta og jeg har vært klar hele veien i sykehussaken. Hvem er illojal mot partiet? De som nekter å la faglige råd og fakta bli en del av beslutningsgrunnlaget og bidrar til et åpent gnagsår for Ap? Eller vi som forteller hva konsekvensen er av arroganse og at sentrale partifolk i Finnmark til stadighet «tråkker» på velgerne våre?