Egentlig skulle leder i Alta Frp, Svein Berg, ha orden på Frp-toppen under valgkampen. Sykdom gjorde at Berg måtte kaste inn årene. Dermed måtte en ny valgkampleder på plass, og nestleder Laila Pedersen midlertidig rykke opp som leder av lokalpartiet.

– Jeg ble forespurt om å ta over som valgkampleder på kort varsel. Det gikk jo bra, ikke sant? Vi kan være fornøyd med valgresultatet?, halvveis spør og halvveis konstaterer Odd Erling med med smil om munnen.

RADERER UT AP: Ut fra stemmetallet i 2017-valget i Alta ville vi fått Ronny Berg som ordfører. Frp ville blitt største parti med 12 representanter og Ap ville ha gått fra 11 til seks representanter. Foto: Tabell, Ole David Østli

Blir viktig

– Han er godt likt internt i Alta Frp og mitt inntrykk er at han også blant politiske motstandere er godt likt, og ikke minst høyt respektert. Derfor håper vi i Alta Frp at Odd Erling kan vie enda mer tid og engasjement på politikken i årene som kommer, sier Strifeldt.

Når han selv drar på Stortinget blir posisjonen som gruppeleder ledig. Ronny Berg er på vei hjem til Alta for å bli partiets ordførerkandidat inn mot valget i 2019, men det er fortsatt usikkert når han kan forlate jobben som statssekretær for Per Sandberg. Dermed kan Mikalsen være aktuell som gruppeleder og «førstemann» for  Frp.

Ingen utfordrer

– Vi har Ronny, og han er en ubestridt ener hos oss. Det er det ingen tvil om.

– Kan du være aktuell som heltidspolitiker ved en eventuell valgseier i 2019?

– Dette er min første periode som fast representant og hovedutvalgsmedlem. Det har vært givende og gitt mersmak. Skal det bli mer enn det må det passe både for partiet og meg personlig, men jeg utelukker ingenting.

– Hvilke personlige begrensninger ser du for deg?

– Jeg har Mikalsen Regnskap AS hvor jeg er både eier, daglig leder og eneste ansatt. Det er en utfordring, men ikke umulig å løse. Kona og jeg har fire voksne barn som allerede er flyttet ut og ikke bor i Alta. Så familiemessig står jeg ganske fritt til prioritere mer politikk.

Stor gruppe

Altaposten har fått regnet ut hva valgresultatet i 2017 ville gitt av representanter om det hadde vært kommunevalg. Frp ville blitt største parti med 12 representanter. I dag har partiet fem; Ronny Berg (permisjon/statssekretær), Beng Rune Strifeldt (stortingsrepresentant), Susanne Kristiansen (permisjon), Odd Erling Mikalsen, Claus Jørstad, Svein Berg og Hans Jørgen «Hasse» Andersen (rykket opp fra varaplass). I tillegg har Rut Olsen meldt overgang fra Kystpartiet.

– Vi trodde på framgang, men at vi skulle bli det klart største partiet hadde vel ingen en gang drømt om. Nå er det viktig å fortsette å bygge en god partiorganisasjon inn mot valget i 2019. Det kan bli en nøkkel til fortsatt suksess, sier langfjordingen som er i ferd med å bli ny Frp-topp i Alta.