I en nylig avsagt dom i Hålogaland lagmannsrett heter det at en 28-åring fra Alta frifinnes for et av to punkter som omhandler på kjøp av narkotika.

Mannen ble i Alta tingrett i 2017 dømt for å ha kjøpt cirka 50 gram amfetamin for 15.000 kroner fra en navngitt person i 2014. 28-åringen kjøpte videre 48,6 gram amfetamin og cirka 288 gram hasjisj for til sammen 40.000 kroner fra den samme mannen i 2015. Han måtte i tillegg svare for et tilfelle av falsk forklaring.

For dette ble han i Alta tingrett dømt til ett års fengsel.

Mannen anket dommen grunnet «bevisbedømmelsen under skyldspørsmålet for tiltalen» rundt narkotikakjøpet som fant sted i 2015.

Møtte ikke

Normalt skal en anke avvises dersin tiltalte ikke er tilstede, men da må tiltalte først gjøres eksplisitt kjent med at anken kan avvises når en ikke møter.

Ifølge dommen ble ikke 28-åringen informert om dette på riktig måte. Retten behandlet derfor anken som om 28-åringen var tilstede.

Trakk tiltalen

Under hovedforhandlingene trakk aktor tiltalen om kjøp av amfetamin og hasjisj. Dermed må retten frifinne mannen, til tross for at han tidligere hadde blitt dømt i Alta tingrett.

– Tiltalen ble trukket fordi den ikke lot seg opplyse godt nok, kommenterer politiadvokat Jon Mjellekås og viser til at tiltalte ikke møtte i retten.

Dermed ble det opp til tingretten å vurdere en straff for falsk forklaring og kjøp av 50 gram amfetamin.

– Etter en helhetsvurdering har lagmannsretten kommet til at samlet straff for de to forholdene i utgangspunktet vil være i underkant av 1 års fengsel. Det må imidlertid vektlegges at tiltalte har erkjent straffeskyld for de to forholdene, heter det i dommen.

– Etter en samlet vurdering fastsetter lagmannsretten straffen til fengsel i åtte måneder, bemerket retten viste til lang liggetid hos rettsapparatet og at 28-åringen har erkjent straffeskyld, hete det.