Árja blør mest sannsynligvis velgere til valgvinner NSR. Oppslutning er halvert i kresen, mens NSR øker sin oppslutning på fem prosentpoeng, skal vi tro den foreløpige valgstatistikken. Gruvedrift-motstander og sametingsråd Inger Eline Eriksen Fjellgren blir Árjas eneste representant på Sametinget, fordi partiet mister tre av fire representanter.

Kautokeinos stemmer

Kautokeino får fire inn på sametinget. Aili Keskitalo (NSR) får blant annet med seg veteran Isak Mathis (Issan) O. Hætta (Fastboendes liste). Han har vært en sterk stemme for fastboendes rettigheter til både jakt og fiske – og har slått knock-out på Arjas andrekandidat Klemet Klemetsen, som hoppet over fra Venstre til Árja for relativt kort tid siden.

Fastboendes listes Isak Mathis O. Hætta. Foto: Arkiv

Selv om Klemetsen var en stemmemagnet for Venstre til fylkestingsvalget, har engasjementet for han som Árja-politiker åpenbart kjølnet noe.

– Jeg fortsetter som uavhengig representant i fylkestinget, sier Klemet Klemetsen, som sier seg noe overrasket over det svake valgresultatet. Han vil ikke kommentere noe videre om engasjementet i samepolitikken.

Fra reindrifta

Fra Kautokeino kommune kommer ytterligere to drevne politikere. Begge to er profilerte reindriftspolitikere som sitter side om side på Flyttesamelistas benk i Kautokeino kommunestyre. Den ene er den nyslåtte Sp-politiker Hans Ole Eira, med lang fartstid fra Flyttsamelista i kommunestyret i Kautokeino. Han har fått plass på Sametinget sammen med Berit Marie P. E. Eira fra Flyttsamelista.

–  Jeg er valgt inn for Senterpartiet og Berit Marie for Flyttsamelista. De har som kjent sitt utgangspunkt i reindrifta og bygger sin poltikk rundt det. Sp er et parti for alle, det er kanskje forskjellen på oss, men selvfølgelig ønsker vi politisk makt og å ha noe å si, sier Hans Ole, som ikke legger skjul på at det frister med et samarbeid i posisjon.

–  Vi er nå to fra Senterpartiet og det gir veldig trygghet. Nå må vi vise oss tilliten verdig, sier Eira.