Det fremgår i en fersk undersøkelse gjort av EiendomsMegler 1 Nord-Norge.

Resultatet er på samme nivå som i juni, men langt færre enn i mars hvor BoligMeteret viste at hele 67 % mente prisene ville øke det kommende året.

– Dette gjenspeiler at prisveksten også i Nord-Norge er lavere enn den har vært tidligere år. Vi forventer at prisveksten fremover vil være svakere enn før, men det er viktig å påpeke at det er ingen fare for boligkrakk i Nord-Norge, sier administrerende direktør Kristin Amundsen i EiendomsMegler 1 Nord-Norge en pressemelding.

Sterk økning i Alta

Til Altaposten forteller Amundsen at prisstatistikken for første halvår viser at Alta er den byen i Nord-Norge med sterkest prisvekst.

– Fra juni 2016 til juni 2017 økte boligprisene med 11,9 prosent. I den samme perioden var prisveksten henholdsvis 7,4 i Bodø og 5,5 i Tromsø.

Dette skyldes ifølge Amundsen i all hovedsak at andelen av solgte boliger, som er oppført etter år 2000 har økt.

– Disse har oppnådd en høyere pris, som igjen bidrar til økning i prisstatistikkene.

I snitt tok det i august 49 dager å selge en bolig i Finnmark. På halvårsmålingen for Alta fremgår forteller Amundsen at det tar i snitt 23 dager å selge en leilighet.

Nye boliglånsregler gir effekt

Lave renter har gjort det gunstig å låne, noe som gjorde at boligprisene vokste sterkt. Derfor innført myndighetene nye boliglånsforskrifter ved årsskiftet.

– Selv om antall boliger for salg i nord er nokså likt de foregående tre årene ser vi at prisutviklingen er svakere. Vi mener derfor myndighetenes mål om å dempe prisveksten med nye regler har fått ønsket effekt, forklarer Amundsen i pressemeldingen.

Samtidig påpeker hun at utover dette er det ikke tydelige tegn på at boligprisene skal synke i Nord-Norge. Den økonomiske veksten i Norge er bedre enn på lenge, og undersøkelsen viser en gryende optimisme på vegne av norsk økonomi. Antall boliger lagt ut for salg har vært nokså likt de siste tre årene.

– Dette viser at boligmarkedet er velfungerende, og gir oss troen på en positiv utvikling videre. Den svake utviklingen vi opplevde i august mener jeg i store grad skyldes den psykologiske Oslo-effekten, sier Amundsen i pressemeldingen.

Oslo-effekten

I Oslo er det to hovedårsaker til at boligprisene har falt. De har 1.344 flere boliger til salgs enn på samme tid i fjor, og med økt tilbud faller prisene. Det andre er hovedstadens særegne regler for boliglån, som har gjort det mindre gunstig å låne til sekundærbolig.

– Dette har vi ikke i Nord-Norge, derfor vil nok ikke vi oppleve det samme. Vi har sett en sunn oppbremsing i prisutviklingen, og vi forventer at boligprisveksten fremover vil være svakere enn tidligere år. Men det er langt fra noen fare for boligkrakk i Nord-Norge, sier Amundsen i pressemeldingen.

Usikkerhet fra media

1 av 2 mener mediene omtaler boligmarkedet på en mer negativ måte enn tidligere, og det skaper usikkerhet i forhold til boliginvesteringer. Rundt 1 av 4 mener den negative vinklingen i media påvirker dem, og det derfor er fornuftig å vente med store boliginvesteringer.

– Mediebildet skaper usikkerhet, og vi ser at flere avventer med å kjøpe eller selge akkurat nå. Derfor mener vi psykologien spiller inn på utviklingen i boligprisene den siste tiden, påpeker Amundsen i pressemeldingen.